Mjesna zajednica Banjica, naselje Brđani: Nastavak radova na lokalnoj vodovodnoj mreži :: Semberija INFO ::

 

Mjesna zajednica Banjica, naselje Brđani: Nastavak radova na lokalnoj vodovodnoj mreži


Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović danas je sa direkorom A. D. „Vodovodod i kanalizacija“ Bijeljina Dragišom Tanackovićem obišao mjesto započetih radova na lokalnoj vododvodnoj mreži u Mjesnoj zajednici Banjica, u Brđanima.  Gradonačelnik Bijeljine  danas je poručio svim mještanima Mjesne zajednice Banjica da je u toku projektovanje i izrada glavne dokumentacije za izgradnju lokalne vodovodne mreže u naselju Brđani.


- Moram reći, ovi radovi su izvedeni na bazi idejnog rješenja, bez detaljnog razrađivanja projekta i da su mještani bili predmet manipulacija i predizbornih obećanja, što mi nećemo dozvoliti. U toku juna ili jula, doći ćemo da se dogovorimo sa svim mještanima MZ Banjica, ali  i da konkretno govorimo o datumima, kada će vodovodni sistem biti izgrađen i da svaka konvertibilna marka mora biti transparentno i namjenski utrošena“, istakao je gradonačelnik Petrović.


Ovom prilikom gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da je vrijednost fakturisanih radova 55.000 KM, a komisija je utvrdila da je vrijednost radova, pet puta manja i optužio je bivše rukovodstvo A.D. „Vodovodod i kanalizacija“ Bijeljina za pronevjeru novca.

Dragiša Tanacković, direktor A. D. „Vodovodod i kanalizacija“ Bijeljina rekao je da su radovi na izradi idejnog rješenja lokalnog vodosnabdjevanja započeti 2018. godine.

- Kapacitet izvorišta je jedan litar vode u sekundi i na osnovu toga je urađena projektna dokumentacija, sagledane sve stvari na terenu, snimljena je trasa i domaćinstva. Prema popisu ovo naselje ima 59 domaćinstava, odnosno  oko 166 stanovnika. U proračunu je predviđeno ne samo snabdjevanje stanovnika vodom, nego i napajanje stoke i protivpožarna voda“, pojasnio je Tanacković.

On je dodao da su na lokalitetu u Brđanima predviđeni objekti kapitaža, pumpna stanica, te rezervoar.
- Predviđena zapremina rezervoara je 50 kubika, a nekoliko puta je uziman uzorak na samom izvorištu i hemijska analiza je pokazala da je voda ispravna, ali mikrobiološka analiza je pokazala pozitivan uzorak i iz tog razloga na mjestu rezervoara predviđena je hlorna stanica. Preko pumpnog postrojenja do rezervoara bi se distribuirala voda, gdje bi bilo urađeno hlorisanje i higijenski ispravna voda razvela po naselju“, istakao je Tanacković.


Semberija info - S. Jovanović