MATIJA BEĆKOVIĆ U POSJETI BIJELjINSKOJ GIMNAZIJI :: Semberija INFO ::

 

MATIJA BEĆKOVIĆ U POSJETI BIJELjINSKOJ GIMNAZIJI


Akademik Matija Bećković danas boravi u posjeti Bijeljini. U okviru plana njegove posjete danas je posjetio i Gimnaziju „Filip Višnjić“ gdje se učenicima i nastavnom osoblju obratio prigodnim govorom u kojem je skrenuo pažnju na važnost učenja i hoda putevima koji su ranije iskrčili naši naučnici.

-Evo gledam ova lica koja se nalaze na zidu vaše škole. Neke od njih sam lično poznavao. Ivu Andrića, Miloša Crnjanskog, naprimjer... Eno ga gore Jovan Dučić. On je bio učitelj u Bijeljini tako da vi svi, koji ste sada ovdje učenici možete da imate taj putokaz koji Jovan Dučić nije imao, i možete ga stići. On se nije zaustavio dok nije postigao sve što je sebi zadao. Gledam sva ova lica i ne znam koji je bolji primjer. Svi su oni počeli ni od čega. Evo ga, Ivo Andrić, on je bio kod svoje tetke. U Višegradu. Naš patrijarth Pavle je bio kod tetke. I naš Nikola Tesla je bio kod tetke. Znači , tetka bi mogla biti neka velika prosvjetna ustanova“, zaključio je sa osmjehom svoje obraćanje akademik Bećković.



Za kraj druženja, na molbu iz publike, akademik je iz svoje male bilježnice prisutnima izrecitovao svoju pjesmu „Nisi ti više mali“.

Nisi ti više mali
 
Dogodine ćeš u školu
Daj više budi čoek
Alal mu majka

Nisi ti više mali

Kako to sediš
Što tu stojiš
Gde tako gledaš
O čemu pričaš
Kako to jedeš
Čemu se smeješ
Moj temeljkoviću

Nisi ti više mali

Igraj se fino
Idi mirno
Sedi zgodno
Gledaj pravo
Šali se ozbiljno
Pričaj pošteno
Domaći sine
Majčin domaćine

Nisi ti više mali

Gde ideš
Šta ćeš ti tamo
Što stojiš
Šta ćeš ti tu
Gde zuriš
Šta ima tamo da se vidi
Što ležiš
Ležaćeš dovoljno
Poštenbrate

Nisi ti više mali
...