MATIJA BEĆKOVIĆ ODRŽAO PESNIČKO VEČE U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

MATIJA BEĆKOVIĆ ODRŽAO PESNIČKO VEČE U BIJELjINI


Епархија зворничко-тузланска
Akademik Matija Bećković održao je sinoć promociju knjige "Onamo, namo" i pjesničko veče u bijeljinskom Eparhijskom kulturnom centru. Riječ je o najnovijem ostvarenju iz Bećkovićevog troknjižja, kojem su prethodili "100 mojih portreta" i "Mojih 80".

Pored Njegovog Preosveštenstva Episkopa zvorničko-tuzlanskog g. Fotija, kao domaćina, pesničkoj večeri je prisustvovao i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, a veče je otvorio pozdravnim riječima sveštenik Siniša Šarenac.



U djelu "Onamo namo - portreti i pjesme" kroz memoarske i pjesničke ispovjesti o posebnim ljudima, prilikama i neprilikama, srpskoj tradiciji i sudbini, akademik Matija Bećković odužuje se svima koji su obilježili njegov život, od kojih mnogi, nažalost nisu među živima.

 On je izrazio zadovoljstvo što se nalazi u Semberiji, u kojoj je živio "srpski Homer" Filip Višnjić, za koga je rekao da je "vidio više bez očiju nego svi koji su imali oči".



"Živimo u vreme kada se govori da je vreme poezije prošlo, a u stvari je došlo. Iako u telefonu danas imamo više nego što je nekada bilo u celoj zemlji, da neko čuva ovce na Romaniji, a posećuje operu u Beču ili posmatra izložbu u Njujorku, on ipak dolazi ovde gde zna da ga sluša melodije svoga maternjeg jezika, to samo dokazuje da smo mi bili i ostali pesnički narod", rekao je Bećković novinarima uoči promocije knjige.

 - Bio sam danas ovdje u bijeljinskoj Gimnaziji ''Filip Višnjić'', oni su na zidu napravili čitav ikonostas naših velikana, a ja sam ih nekolicinu poznavao - Ćopića, Andrića, Crnjanskog, Desanku... Ja sam ih sve znao i mogu da zamislim kako to izgleda nekom dječaku kad vidi nekog ko je poznavao sve te ljude - kaže Bećković.



Bijeljinci su slušali o Branku Miljkoviću, Jovanu Dučiću, Stanislavu Vinaveru, Svetom Justinu Popoviću, Lazi Kostiću. Poezija se, prema riječima Bećkovića, i dalje trudi da vrati ljubav i vjeru među ljude. Djelo počinje poemom o rodnoj Senti, a završava poemom "Onamo namo".

 - Kralj Nikola je rekao "Onamo, namo, onamo iza brda", a ja sam rekao "Onamo namo iza svih vremena i vasiona" - kaže Bećković.

Knjiga "Onamo, namo" u čijem su podnaslovu portreti i pjesme, objavljena je u izdanju Kompanije Novosti.

Bećković u ovoj zbirci, kroz portrete savremenika i prijatelja, na najdublji način slika sebe.

Sve tri knjige ilustrovao je slikar Predrag Dragović.

Bećković je prisustvovao i izložbi "Matija u semberskoj ravnici" autora Dragane Tipsarević, koja je danas otvorena u Galeriji Centra za kulturu "Semberija".

​U okviru izložbe učestvovao je i narodni guslar Radovan Peković.

(Eparhija zvorničko-tuzlanska)