U RAZVOJNOJ AGENCIJI GRADA BIJELjINA POTVRDILI: Za podršku bijeljinskim privrednicima u ovoj godini izdvojeno 350.000 maraka :: Semberija INFO ::

 

U RAZVOJNOJ AGENCIJI GRADA BIJELjINA POTVRDILI: Za podršku bijeljinskim privrednicima u ovoj godini izdvojeno 350.000 maraka


Ukupan iznos sredstava za podršku poslovnim subjektima u ovoj godini je 350.000 konvertibilnih maraka i to je najveći iznos kojim je bijeljinska Razvojna agencija raspolagala od svog osnivanja. Marko Vlačić, direktor Razvojne agencije Grada Bijeljina, za portal ,,Semberija info'' kaže da su ova sredstva raspoređena u četiri javna poziva  i dvije podsticajne grupe.

- Za javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava za razvoj postojećih malih i srednjih preduzeća na području grada Bijeljina za 2022. godinu, koji je raspisan u aprilu i koji je trajao do 21. maja,  imali smo 15 prijavljenih privrednih društava. Što se tiče odziva na javni poziv, zadovoljan sam, ali mislim da uvijek može biti bolje”, naglašava Vlačić.



Ukupan iznos sredstava za ovaj javni poziv bio je 100.000 KM, a pravo na prijavu imala su sva privredna društva na području grada Bijeljina, koja su  registrovana kao D.O.O. Privrednici kojima sredstva budu odobrena, novac će moći koristiti za zapošljavanje novih kadrova i kupovinu osnovnih sredstava.

Za javni poziv koji je trenutno u toku, a koji je raspisan 19. maja, predviđena su sredstva u iznosu od 95.000 KM i on je namijenjen samostalnim preduzetnicima  koji obavljaju djelatnosti iz oblasti proizvodnje, usluga i trgovine. Krajnji rok za podnošenje prijava za dodjelu podsticajnih sredstava je 17. jun 2022. godine.


Kada je riječ o programu rada Agencije za tekuću godinu, Vlačić kaže da je planirano organizovanje obuka i edukacija za pisanje projekata, kao i biznis planova za mala i srednja preduzeća.
- Što se tiče samih preduzetnika i njihove upućenosti u pisanje projekata, moram istaći da nisam zadovoljan, jer nisu dovoljno zainteresovani za same obuke o pisanju projekata. Ovim putem bih želio i da pozovem naše privrednike da se prijave na obuke. Pisanje projekta za prijavu na javne pozive ima velikog značaja na bodovanje prilikom otvaranja dokumentacije, koja se tiče javnih poziva’’, pojašnjava za ,,Semberija info'' Vlačić i ističe da  sva predviđena novčana sredstva na kraju budu iskorišćena.

– U samom pravilniku za dodjelu sredstava imamo jasno definisano pravilo da neiskorišćena sredstva na jednom javnom pozivu prebacujemo u drugi javni poziv, tako da neiskorišćenih sredstava na kraju godine i ne bude”, pojašnjava Vlačić.

Učestvovao je i na petom Ekonomskom forumu, koji je nedavno održan na Jahorini. 
- Predstavljao sam Agenciju na Ekonomskom forumu i smatram da je to jedno veliko iskustvo, kako za mene, tako i za Agenciju kojom rukovodim, jer planiram da savjete  i neformalne sastanke koje sam imao tokom foruma iskoristim za unapređenje rada i efikasnosti Agencije. Posebno bih  istakao temu ,,Otvoreni Balkan’’, jer smatram da je to velika šansa za brži ekonomski razvoj i nadam se da će se u BiH postići željeni konsezus o pristupanju, zbog brže razmjene protokola, kapitala i usluga, a prije svega zbog većeg zapošljavanja i investicija koje su prijeko potrebne na ovim prostorima”, rekao je Marko Vlačić za ,,Semberske novine’’.

Govoreći o daljim planovima i ciljevima, Vlačić ističe da Agencija zavisi od budžeta Grada, a sredstva kojima trenutno raspolažu i koja su najveća do sada, svakako će se pozitivno odraziti na pomoć privrednicima kojih ima više od 2000.

Razvojna agencija Grada Bijeljina osnovana je 2006. godine. Formirana je u skladu sa Zakonom o razvoju malih i srednjih preduzeća sa ciljem afirmacije preduzetništva, odnosno privatnog sektora. Osnovni zadatak Agencije je stvaranje uslova za razvoj malih i srednjih preduzeća na teritoriji grada Bijeljina pružanjem direktne podrške privrednicima i pružanjem kvalitetnih poslovnih usluga.


Semberske novine - Semberija info