SASTANAK GRADONAČELNIKA I PREDSJEDNIKA BORAČKE ORGANIZACIJE REPUBLIKE SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

SASTANAK GRADONAČELNIKA I PREDSJEDNIKA BORAČKE ORGANIZACIJE REPUBLIKE SRPSKE


O vizijama koje se tiču daljeg rada Boračke organizacije Republike Srpske danas je bilo riječi na radnom sastanku u Gradskoj upravi između gradonačelnika Ljubiše Petrovića i Radana Ostojića, novoizabranog predsjednika ove organizacije.

​- Opredijeljenost za vođenje Boračke organizacije znači posvećenost Republici Srpskoj i svim kategorijama stanovništva koje su proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. Iz pomenute organizacije, koja za Republiku Srpsku znači sveto slovo, potekla su brojna udruženja - kazao je Petrović.

Tema današnjeg razgovora su bili i brojni izazovi sa kojima se suočava boračka populacija - demobilisani borci, ratni vojni invalidi, djeca poginulih boraca. Jedno od sistemskih rješenja na kojem treba insistirati jeste i zapošljavanje djece poginulih boraca. Osim toga, bilo je riječi i o uvođenju jedinstvenog boračkog dodatka i povećanju lične i porodične invalidnine.

- Rješenja treba tražiti na nivou Republike Srpske, a Boračka organizacija će u tome imati punu podršku Gradske uprave. Po uzoru na neke zemlje regiona, treba tražiti mogućnost za svakog demobilisanog da ima jedinstven mjesečni dodatak koji nije na nivou socijalne pomoći - naveo  je gradonačelnik Petrović.

On se osvrnuo i na problem adekvatnog stambenog zbrinjavanja pripadnika ove kategorije stanovništva.

- Naš zadatak je da u narednom periodu rješavamo, između ostalih, i probleme popravke stambenih objekata u kojima žive demobilisani borci - objasnio je Petrović.

Rekavši da svi mi danas živimo u mirnodopskim uslovima upravo zahvaljujući nekadašnjim borcima, Petrović je naglasio da će Gradska uprava ostati istrajna u namjeri da materijalno i moralno podrži kako boračku organizaciju na nivou Grada, tako i Boračku organizaciju Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je poslije sastanka da je, zahvaljujući gradonačelniku Petroviću, nastavljena praksa aktivnog rješavanja problema boraca za koje nije nadležan republički nivo.

- Lokalna zajednica nastoji da riješi problem adaptacije stambenih jedninica u kojima žive različite boračke kategorije, a tu je i novčana pomoć socijalno ugroženima. Ne izostaje ni pomoć koja olakšava liječenje. Nisu izostavljeni ni umrli demobilisani borci - iznos od 150 KM za porodicu umrlog demobilisanog borca nije velika novčana suma, ali jeste jedan vid skromne pomoći - rekao je Ostojić.