Bijeljinac Miodrag Ostojić, učenik Tehničke škole ''Mihajlo Pupin'' na Svjetskoj olimpijadi iz fizike :: Semberija INFO ::

 

Bijeljinac Miodrag Ostojić, učenik Tehničke škole ''Mihajlo Pupin'' na Svjetskoj olimpijadi iz fizike


Naš sugrađanin, Miodrag Ostojić, je za prirodu i sve procese u njoj zainteresovan od najranijeg djetinjstva. Dok je većina đaka izbjegavala prirodne nauke, on je zavolio fiziku prvog dana kada je počeo da je uči, u sedmom razredu osnovne škole. Ljubav koja se rodila u osnovnoj školi, opstala je i dan danas. Ostojić je ove godine završio drugi razred u Tehničkoj školi "Mihajlo Pupin" u Bijeljini, na smjeru informacione tehnologije, a ljubav prema fizici podstakla ga je da ostvari zapažene rezultate na takmičenjima.

"Fizikom sam se počeo baviti u sedmom razredu osnovne škole, kada smo i dobili fiziku kao predmet, a prvi put sam na takmičenje otišao u osmom razredu. Na Republičkom takmičenju osvojio sam drugo mjesto, ali nakon toga situacija sa virusom korona nije dopustila da se održe brojna takmičenja, tako da sam se tek prošle godine ponovo počeo takmičiti iz fizike i već ove godine se vide značajni rezultati", rekao je Ostojić za portal Dešavanja u Bijeljini.

Iako je fizika njegova prva ljubav, Miodrag rado izučava programiranje i matematiku, koji su usko povezani sa fizikom.

"Jednostavno, u fizici sve je povezano i logično, samo treba da se pronađe ta logika, da se povežu određene stvari, ali mnogi učenici fiziku smatraju teškom baš zbog tog razloga - ne mogu da pronađu suštinu", smatra Ostojić.

Kada dođe vrijeme za takmičenje, Miodrag vježbanju i pripremanju posveti svakodnevno po nekoliko sati, te ostvareni rezultati i nisu iznenađujući, s obzirom na njegovu volju, želju i ljubav.

Miodrag je nedavno učestvovao na državnom takmičenju iz fizike za učenike srednjih škola koje je održano na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci gdje je osvojio peto mjesto.


Evropska olimpijada iz fizike u Sloveniji, od 20. do 24. maja 2022. godine

Državno takmičenje je prilika za najbolje fizičare iz Republike Srpske i FBiH da pokažu svoje znanje i izbore plasman u državnom timu koji će Bosnu i Hercegovinu predstavljati na Evropskoj (EuPho) i Međunarodnoj olimpijadi iz fizike.

"Dvije sedmice nakon Republičkog takmičenja, održana je BiH olimpijada fizike, odnosno državno takmičenje iz fizike na kom učestvuju svi razredi, od prvog do četvrtog. U početku smo mislili da nemamo velikih šansi i samo smo htjeli da odemo i vidimo kako to sve izgleda. Međutim, osvojio sam peto mjesto i ušao sam u Olimpijski tim za Evropsko takmičenje koje se održalo u Sloveniji. Nakon priprema, otišli smo u Ljubljanu gdje se održavala šesta Evropska olimpijada fizike koja je trajala od 20. do 24. maja. Iskustvo je bilo fantastično, upoznao sam mnogo takmičara iz drugih zemalja, ostvarili smo kontakt sa njima i vidio sam kako to izgleda za naredne godine", rekao je Ostojić za portal Dešavanja u Bijeljini.

Iako nije donio medalju iz Slovenije, Miodrag i njegov mentor, prof. Jelena Milanović, izuzetno su ponosni na uspjeh koji su postigli, jer je zaista rijetkost da drugi razred izbori mjesto na Olimpijadi fizike.

Profesor fizike u Tehničkoj školi "Mihajlo Pupin", Jelena Milanović, mentor mladim fizičarima, ističe da je, prije svega, veoma bitno ostvariti dobru komunikaciju sa učenicima, te da sa djecom koja žele da uče, ništa nije teško.

"Neophodno je da se prepoznamo međusobno, da jedni drugima budemo motivacija i da pružamo podršku. To su uglavnom učenici koji su najbolji u našoj školi i sa njima se sve nekako lako odvija. Kada imate njih koji su stvarno motivisani i žele da rade, onda ništa nije teško zbog njih. Kada se pripremamo za takmičenje, kolege nam zaista izlaze u susret i imaju razumijevanja. Za takmičenja se pretežno pripremamo u školi, a kada su npr. republička takmičenja,  onda se desi da čitav dan budemo u školi i vježbamo", kaže Milanovićeva.

Kada je riječ o Olimpijadi u Sloveniji, profesor Jelena ističe da su odlaskom na takmičenje, dobili još veću motivaciju i volju za takmičenje sljedeće godine.


Evropska olimpijada iz fizike u Sloveniji, od 20. do 24. maja 2022. godine

Međutim, s obzirom da je Miodrag prošao na Svjetsku olimpijadu fizike koja će se održati od 10. do 17. jula, u online formatu, medalja sa pomenutog takmičenja im je prvi cilj.

Sljedeće godine Svjetska olimpijada održaće se u Japanu, a mladi fizičari zajedno sa svojim mentorom, već imaju planove kako će naredna godina izgledati, kada je riječ o radu i vježbanju.

Profesor Jelena Milanović smatra da je njen najveći doprinos u postignutim rezultatima, podrška i motivacija koju im je svakodnevno pružala. Međutim, njena podrška ne ogleda se samo u postigutim rezultatima kod učenika koji se plasiraju na takmičenja, nego i u svim ostalim učenicima koji nisu gajili ljubav prema fizici, ali je ipak uspjela da ih uvjeri da fizika nije "bauk".

"Pošto predajem u srednjoj školi, učenici već dolaze sa tim predrasudama iz osnovne škole da je fizika teška i to im je jedan od najtežih predmeta. Međutim, pokušavam da im pokažem i dokažem da fizika uopšte nije teška i imala sam situacija stvarno kada uspijem da ih ubjedim da ipak oni to znaju, iako su mislili da ne znaju i da im je to preteško", priča Milanovićeva za portal Dešavanja u Bijeljini.

Kada je riječ o takmičenjima i postignutim rezultatima, profesor Jelena Milanović ističe da su plasiranje na Olimpijadu fizike i Svjetsko takmičenje najveći uspjesi koji su do sada postignuti, te se nada da će ubuduće imati i bolje rezultate.


Dešavanja u Bijeljini