Dječji vrtić “Čika Jova Zmaj”: Upisano 43, neupisano 120 mališana :: Semberija INFO ::

 

Dječji vrtić “Čika Jova Zmaj”: Upisano 43, neupisano 120 mališana


Na  konkurs za upis mališana u Dječji vrtić “Čika Jova Zmaj”, koji je raspisan 16. juna i trajao je sve do prvog jula, prijavilo se ukupno 163 mališana, a primljeno je njih četrdeset i troje.

Direktor ove predškolske ustanove Slaviša Vujanović kaže da je još u aprilu bilo poznato da postojeći kapaciteti ovog vrtića ne zadovoljavaju potrebe za smještajem djece, jer je na listi čekanja bilo oko 200 mališana.
“Mi, obično, konkurs za prijem djece raspisujemo u maju, jer je tako propisano Pravilnikom i Statutom naše Ustanove. Zbog  aktivnosti na proširenju kapaciteta, o čemu smo vodili razgovore i sa predstavnicima  Gradske uprave, konkurs je raspisan kasnije nego što je to uobičajeno. Kada smo sagledali naše potrebe i mogućnosti, ustanovili smo da možemo upisati svega četrdeset i troje djece. Roditelji imaju veliko povjerenje u našu ustanovu, što s ponosom iznosim, tako da oni izražavaju želju  da njihova djeca borave u našoj ustanovi. Roditelji su svjesni činjenice da više nije u pitanju samo čuvanje djece, već je u pitanju  adekvatan i kvalitetan rad vaspitača i stručnih saradnika koji pomažu djeci da napreduju i puno lakše se pripreme za polazak u prvi razred osnovne škole”, kaže Vujanović, ističući da su prilikom prijema djece u ovu ustanovu prednost imali oni čiji su roditelji u radnom odnosu, odnosno ukoliko još neko dijete iz te porodice boravi u vrtiću.



“Kada smo vidjeli kolika je zainteresovanost za upis u obdanište, ponovo smo uputili dopis gradonačelniku Ljubiši Petroviću i Ojdeljenju za društvene djelatnosti. Pokušavamo pronaći rješenje za proširenje kapaciteta, kako bismo što više djece upisali u vrtić. Kod nas djeca borave u pet objekata, u centralnom vrtiću, u vrtiću “Plavi čuperak” na Ledincima, u objektu “Radost”, gdje borave djeca starijeg uzrasta, te u objektima u Dvorovima i u Janji. Trenutno slobodnih mjestajedino imamo u objektu “Pačija škola” u Janji, ali će i taj kapacitet biti popunjen. Nadam se da ćemo u što kraćem roku dobiti podršku gradonačelnika i Gradske uprave za proširenje kapaciteta,  jer je to neophodno uraditi već od septembra”, kaže Vujanović, ističući da postoji mogućnost zakupa adekvatnih prostorija za smještaj mališana. 

Što se tiče vrtića  u Patkovači, direktor Vujanović kaže da još uvijek nije obezbijeđena upotrebna dozvola za taj objekat, u kojem se nalaze dvije prostorije za smještaj pedesetak mališana. I taj objekat trebalo bi da bude osposobljen za prihvat djece do septembra ili oktobra ove godine.


Semberija Info