Dom zdravlja Bijeljina: Preventivni pregledi povodom Svjetskog dana stanovništva :: Semberija INFO ::

 

Dom zdravlja Bijeljina: Preventivni pregledi povodom Svjetskog dana stanovništva


Povodom Svjetskog dana stanovništva, koji se obilježava svake godine 11. jula, još od 1989. godine,  Dom zdravlja Bijeljina organizovao je besplatne preventivne preglede građana ispred Centra za kulturu „Semberija“ Bijeljina.

Kako u cijelom svijetu, pa tako i u Bijeljini, imamo epidemiju hroničnih nezaraznih bolesti, kao što su dijabetes, arterijska hipertenzija i gojaznost.  To su oboljenja koja značajno mogu da pogoršaju život bolesnika i svih naših građana ako se ne prepoznaju i ne liječe na vrijeme, rekao je dr Neven Mijić.

- Zbog toga Dom zdravlja Bijeljina, kako danas, ali i inače, često organizuje preventivne preglede, prilikom kojih otkrivamo ove bolesti. Nakon toga, pacijenti zajedno sa svojim izabranim porodičnim ljekarom mogu da pronađu strategije da bi poboljšali svoje zdravlje. Danas smo kod dosta građana otkrili dijabetes i hipertenziju, a da pri tom nisu upoznati da imaju neka od tih oboljenja“, kazao je dr Mijić i dodao da građani koji danas nisu bili na preventivnim pregledima, iste mogu u Domu zdravlja da obave kod svojih porodičnih ljekara i naglasio da su preventivni pregledi veoma bitni i da se građani povremeno jave svom porodičnom ljekaru.



Tatjana Perić, glavna sestra Doma zdravlja Bijeljina rekla je da je suštinska vizija Populacionog fonda reproduktivno zdravlje.
- Smatramo da svaka trudnoća mora biti željena i da svaki porođaj mora biti bezbijedan. Stoga je Dom zdravlja Bijeljina u proteklom periodu organizovao preventivne preglede u sektorskim ambulantama, koji su bili organizovani od aprila do jula ove godine.Preventivne preglede ćemo organizovati i u narednom periodu u sektorskim ambulantama porodične medicine, centralnom objektu, ali i u selima gdje nemamo naše ambulante“, kazala je Perićeva.


Semberija info - S. Jovanović