SKUPŠTINA ODLUČILA: SLIJEDI UREĐENjE KORITA RIJEKE JANjE :: Semberija INFO ::

 

SKUPŠTINA ODLUČILA: SLIJEDI UREĐENjE KORITA RIJEKE JANjE


Tokom 2014. godine MZ Janja je u dva navrata bila plavljena vodama Drine i Janje. Zahvaljujući zajedničkom angažmanu lokalnih vlasti na jednoj i međunarodnih donatora na drugoj strani, korito rijeke Janje je u periodu od 2017. do 2020. godine prošireno i uređeno na način da je eliminisana svaka mogućnost buduće poplave. Novo riječno korito je projektovano i izgrađeno tako da obezbijedi maksimalan protok vode, odnosno padavina koje se na ovom području mogu očekivati u narednih nekoliko decenija.

Međutim, stanovnici Janje imaju novi problem. O čemu se radi? Korito rijeke Janje je uređeno kroz tri faze. Centralni dio, kroz naseljeno mjesto, rađen je prvi a potom dio korita uzvodno od Janje prema Modranu. Radovi na toj drugoj dionici doveli su do nastanka velikih količina mulja i njegovog nakupljanja u ranije uređenom riječnom koritu prve faze.

Usljed postojanja različitih tumačenja po pitanju nadležnosti za održavanje korita rijeke Janje između JP „Vode Srpske“ i JP „Vode“ Bijeljina prethodne godine su prošle bez ozbiljnijih intervencija.

Nasuprot njima, entuzijasti okupljeni oko udruženja  Eko zeleni „Drina Janja“ iz Janje u par navrata kosili su korov na novoformiranim zemljanim nanosima.
 

-Dok administracija raspravlja i čeka, život ne može da čeka. Nekoliko nas, ljubitelja prirode, uz veliku podršku naših komšija nekoliko puta smo u koritu rijeke Janje kosili korov, sakupljali smeće i čistili zemljane nanose na pojedinim dijelovima korita. Naše ekološko udruženje nije u stanju u potpunosti urediti riječno korito, ali nismo htjeli ni sjediti skrštenih ruku. Janja zaslužuje lijepu i čistu rijeku i drago mi je da, prema informacijama koje smo dobili, uskoro počinju radovi na izvlačenju zemljanih nanosa iz korita rijeke Janje“, rekao je za portal ,,Semberija info'' Elvir Ibrišimović, član udruženja  Eko zeleni „Drina Janja“.
 
Skupština grada Bijeljina nedavno je, naime „presjekla“ sporenje između javnih vodoprivrednih preduzeća i odredila iznos od 150.000 KM koje će JP „Vode“ Bijeljina u periodu od 2022. do 2024. godine utrošiti kako bi se riješio problem korita rijeke  Janje. Kako smo saznali u ovom Javnom preduzeću, postupak javnih nabavki je završen, izabran je izvođač radova i u narednim danima se očekuje početak radova. Izvođač radova je preduzeće „GM-Prom“ iz Bijeljine.
 

Rješavamo problem riječnog korita
 
-Kada smo ušli u proces uređenja korita rijeke Janje bilo bi logično da se to radilo od Modrana prema ušću u Drinu. Međutim, bili smo uslovljeni donatorskim sredstvima, pa su se dionice korita uređivale redoslijedom dobijanja novca od donatora. Tako je nastao ovaj problem. Na nekoliko sjednica gradske Skupštine postavljao sam odbornička pitanja i tražio od nadležnih da pristupe rješavanju ovog pitanja. Drago mi je da će radovi uskoro početi i da ćemo mirniji dočekivati svaku sljedeću kišu“, rekao je za „Semberija info“ Mustafa Gradaščević, potpredsjednik Skupštine grada Bijeljina.