ŠUMA LAZAREVICA JE PRIRODNI BISER KOJI TREBA SAČUVATI :: Semberija INFO ::

 

ŠUMA LAZAREVICA JE PRIRODNI BISER KOJI TREBA SAČUVATI


Na teritoriji nekoliko semberskih i podmajevičkih sela rasprostire se velika bjelogorična šuma, poznatija kao Lazarevica. Mještani semberskog sela Čengić rekoše nam da se šuma rasprostire na površini od stotinu i deset hektara i da uistinu predstavlja svojevrsna “pluća”, ne samo Bijeljine, već i gradova i naselja u regionu.


Ovo šumsko bogatstvo, inače, pripada  opštini Lopare  njime upravlja Šumsko gazdinstvo “Majevica”.

Mještani Čengića kažu da se šuma Lazarevica rasprostire i gravitira prema  teritoriji više podmajevičkih sela, Bjeloševca, Kacevca, Trnove, Jakovića i Zoovca.

“Prilikom sječe došlo je i do obaranja zdravih stabala. Neka su, bukvalno, iščupana iz korijena. Istina, sva posječena stabla, odnosno panjevi, iščekićani su, tako da su stručnjaci za eksploataciju šume, vjerovatno, znali šta rade. Nas brine to što se ovakvom sječom šume narušava šumski sklop, ugrožavaju se i oštećuju mlađa i zdrava stabla, otvara se mogućnost da jaki vjetrovi i oluje naprave još veću štetu u ovom šumskom kompleksu. Ovo su, uistinu, pluća ove regije. Umjesto da u blizini gradimo odmarališta, pješačke i biciklističke staze, da ovo čuvamo kao oči u glavi i kao posebnu dragocjenost, olako pristajemo na to da se šuma siječe i uništava”, kaže Mićo Lučić, mještanin Čengića, evidentno zabrinut za sudbinu šume Lazarevice.


U  Šumskom gazdinstvu “Majevica” rekoše nam da javne nabavke za eksploataciju šumskih sortimenata predstavljaju otvoren postupak i da je sve transparentno i lako provjerljivo. Eksploatacija šume se obavlja u skladu sa godišnjim planovima, dok se suva i slomljena stabla, odnosno ogranci, prodaju za ogrev. Po svemu sudeći, sve je javno i transparentno, ali, briga o šumama trebalo bi da bude jedan od prioritetnih zadataka, ne samo nadležnih organa i instituicija, već i svih nas koji  znamo koliki je njen značaj za opstanak civilizacije.





















​Semberija Info