SVETI VELIKOMUČENIK PROKOPIJE: SLAVA HRAMA U DVOROVIMA :: Semberija INFO ::

 

SVETI VELIKOMUČENIK PROKOPIJE: SLAVA HRAMA U DVOROVIMA


Foto
21. jula 2022.godine kada se naša Sveta Srpska Pravoslavna Crkva sjeća i molitveno proslava Svetog Velikomučenika Prokopija, bogoslužio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije u Dvorovima u hramu posvećenom ovom velikom Božijem ugodniku i mnogo poštovanom svetitelju kod nas.
 
Visoke temeparature nisu spriječile vjernike da dođu u svoj sveti hram i u velikom broju dočekaju Arhipastira eparhije zvorničko-tuzlanske na čelu sa sveštenicima ovih parohija.  Velika i svečana zvona označila su dolazak Arhijereja i početak molitvenog proslavljana Svetog Velikomučenika Prokopija. 

Da je vjernika danas bilo mnogo govori i činjenica da je tokom Liturgije značajan broj parohijana morao da bude ispred hrama i molitveno učestvuje, jer je hram bio ispunjen.


 
Njegovom Preosveštenstvu su u Hristovoj odanosti i bratskoj ljubavi sasluživali: protojerej-stavrofo Jovo Banović, paroh novodvorovljanski; protojerej Slavoljub Milošević, dugogodišnji eparhijski službenik; protonamjesnik Predrag Gavrić, paroh velikoobarski; protojerej-stavrofor Milan Ivanović, sveštenik u mirovini i protođakon Nemanja Spasojević, eparhijski đakon.

Za blagoljepije na liturgiji bili su zaduženi horisti iz hora Svetog Kralja Vladislava koji poje pri ovom hramu pod dirigentskom palicom g-đice Natalije Đurić. 

Sve nas je oradostila činjenica da je u hramu bilo i dosta dječice, te da su svi oni pristupili Svetoj tajni Evharistije, kao i veliki broj vjernika koji su shvatili potrebu pričešćivanja, ali i potrebu posta, molitve i ispovjesti.
 
Prije nego što su vjernici izašli ispred hrama da izvrše trokratni litijski ophod oko hrama, Episkop Fotije je bogonadahnutom besjedom poučio sve nas. Najprije nas je sve podsjetio na život i djela samog Svetog Prokopija i njegov značaju za sve nas, a zatim je Prvojerej naše Eparhije govorio o vremenu u kojem živimo i izazovima koje ono nosi. Između ostalog, Vladika je kazao: Mi živimo u jednom čudnom vremenu u jednom teškom vremenu. Jutros sam pročitao jedan tekst iz grčkih novina koji govori da je u Berlinu nedavno otvorena jedna crkva "svih religija". Ta crkva se zove crkva "jednoga". Navodno crkva jednoga boga, a onda svi drugi koji budu dolazili moliće po svome, hrišćani kao hrišćani, muslimani kao muslimani, jevreji kao jevreji, druge religije opet po svom, čak će moći i ateisti tu da dolaze i da se mole. Prva misao koja je meni došla posle toga jeste naziv "crvka nijednoga". Globalizam hoće da objedini sve i da sve obezliči te da ništa ne ostane ono što je bilo. Svaka religija koja će se tu izmešati i pomepati neće ličiti ni na šta, nego će to zapravo biti religija antihrista koja se priprema kao što se priprema kao i sistem antihrista koji će zavladati ovim svetom kada bude stvorena jedna država i jedna vlada u celom svetu. Tada će doći veliko gonjenje na Crkvu Hristovu, kao što smo čuli reči iz Svetog Jevanđelja "Onaj koji vas ubije misliće da Bogu službu čini", a ustvari će činiti strašni i veliki zločin Hristoubistva i bratoubistva. 


 
Po završetku besjede, izvršen je trokratni litijski ophod oko hrama, a zatim je Vladika osveštao slavsko žito i slavski kolač, te isti slomio sa G-dinom dr Ljubišom Petrovićem, gradonačelnikom Bijeljine i ovogodišnjim kumom slave. 
 
Svetoj Litrugiji su molitveno prisustvovali i G-din Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske, G-din Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljine, te Prim. dr Danijela Đukin, direktor Doma zdravlja u Bijeljini. 
 
Po završetku molitvenog dijela, kao nastavak upriličena je i trpeza ljubavi za sve prisutne.