Ogromne štete od olujnog nevremena u Semberiji :: Semberija INFO ::

 

Ogromne štete od olujnog nevremena u Semberiji


Nakon obilne kiše, u nedjelju, sedmog jula, na područje Semberije sručilo se olujno nevrijeme koje je najviše štete pričinilo na plastenicima i na kukuruzu. Oštećeni su i krovovi kuća, iščupana i polomljena  brojna stabla u drvoredima i na porodičnim imanjima. Štetu su pretrpjeli i voćnjaci.



Olujno nevrijeme izazvalo je ogromnu štetu na poljoprivrednim imanjima u Semberiji. Najviše su oštećeni plastenici u Velikoj Obarskoj i Crnjelovu, na velikom broju kuća oštećen je crijep. Na Agrocentru „Knez Ivo od Semberije“ oštećen je krov sajamske hale. Na sve strane vjetar je lomio drveće, a poneko je čupao iz korijena.



Đoko Kokanović (55) iz Crnjelova kaže da je vjetar oštetio sedamdeset plastenika na njegovom imanju u kojima je bila zasađena paprika i dinja.
„Šteta je ogromna. Ukoliko ne pokrijem u roku od dan do dva, sve će propasti. Niko nama povrtlarima neće namiriti štetu. Već trideset godina živim od proizvodnje povrća. Bilo je i ranije olujnih vjetrova, ali ovo je sada totalna šteta. Sada, kad treba brati papriku, nas zadesiše nevolje“, kaže Đoko Kokanović, ističući da mu za ponovno prekrivanje plastenika i popravku konstrukcija treba najlon i pedesetak radnika koji bi sve sanirali.



Cviko Đokić iz Crnjelova kaže da je vjetar oštetio veliki broj najlona na plastenicima na njegovom imanju.
 „Paprika je bila spremna za berbu. Ovo je za nas viša sila i pokušavamo sanirati štetu. Treba nabaviti novi najlon, pokušati spasiti ono što se spasiti može. Nevrijeme je zahvatilo najviše Veliku Obarsku i Gornje Crnjelovo. Od sedamdeset plastenika 68 je oštećeno. Od države nemamo nikakve pomoći, jer od države pomoć imaju samo krupni proizvođači. Borimo se da djecu zadržimo ovdje. Nama je ostalo samo deset prstiju i borba za preživljavanje“, kaže  Đokić.



Marijan Maksimović iz Gornjeg Crnjelova kaže da njegovu kuću u proteklih pola vijeka vjetar nikada nije otkrio, a sada je razbijeno nekoliko crepova.
„Ljudi ne pamte ovakvu silinu vjetra. Ni oni stariji, koji imaju osamdeset godina, ne pamte ovakvu nepogodu“, kaže Marijan Maksimović.



 U Velikoj Obarskoj, pored puta, vjetar je iz korijena iščupao stari jasen. Poigrao se s njim, kao sa ljuskom oraha. Stanovnici Semberije ovih dana će sanirati štete izazvane olujnim vjetrom i nevremenom, ali, svi ističu da je velika sreća što nije bilo povrijeđenih ljudi.

Semberske novine/Semberija INFO: Lj. Ljubojević
FOTO: B. Milošević