Odjeljenje za društvene djelatnosti - Služba za pružanje pravne pomoći građanima: Pet hiljada građana godišnje zatraži pravnu pomoć :: Semberija INFO ::

 

Odjeljenje za društvene djelatnosti - Služba za pružanje pravne pomoći građanima: Pet hiljada građana godišnje zatraži pravnu pomoć


Služba za pružanje pravne pomoći građanima  je služba, odnosno kancelarija koja prima najveći broj stranaka i građana u okviru sistema Gradske uprave grada Bijeljina.
 
Dnevno se Službi za pružanje pravne pomoći građanima obrati između dvadeset i 40 stranaka sa raznim zahtjevima i pitanjima iz različitih oblasti i grana prava (parničnog, vanparničnog, izvršnog postupka, upravnog postupka i upravnog spora, privrednog prava, obligacionog prava, te krivičnog i prekršajnog prava.
 
Na usluzi građanima

Iz izvještaja o radu Službe za pružanje pravne pomoći građanima proizilazi da se više hiljada građana na godišnjem nivou obrati ovoj službi sa različitim zahtjevima za pružanje pravne pomoći (između četiri i pet hiljada stranaka godišnje). Trenutno je u ovoj službi zaposlen samo jedan službenik na neodređeno vrijeme.

Zoran Radić, samostalni stručni saradnik za pružanje pravne pomoći građanima za portal ,,Semberija info'' kaže da ova služba postoji i djeluje u okviru Odjeljenja za društvene djelatnosti Gradske uprave Bijeljina. Pravo na ostvarivanje pravne pomoći imaju isključivo fizička lica sa mjestom prebivališta na području grada Bijeljina, izuzimajući iz navedenih usluga preduzetnike i pravna lica.
 
- Naš osnovni zadatak je da građanima pružimo pravne savjete iz pravnih oblasti u kojima se mogu sačinjavati isprave, podneske, zahtjeve i druga pravna akta, u skladu sa zakonom i drugim relevantnim propisima. Sastavljamo isprave, u skladu sa zakonom, ugovore, izjave, punomoći u okviru djelokruga rada ove Službe. Osim toga, naša obaveza je da sastavljamo pravna sredstva i podneske, kao što su molbe, zahtjevi, prijedlozi, predstavke, prigovori, tužbe, žalbe, vanredni pravni lijekovi i druga pravna akta iz oblasti parničnog, izvršnog, vanparničnog, upravnog postupka i postupka u upravnom sporu. Pružamo stručnu pomoć građanima u sastavljanju predstavki i prijedloga koje upućuju nadležnim organima”, kaže  za ,,Semberija info’’ Radić, ističući da ova Služba pribavlja i neophodne podatke i obavještenja u vezi sa svim nabrojanim uslugama, po potrebi i u skladu sa zakonom, vršenje uvida u spise sudova i gradskih organa.
 
Ova služba neposredno učestvuje u realizaciji projekata iz djelokruga rada u koje je uključen Grad, sačinjava i dostavlja informacije i izvještaje o napretku implementacije projekata iz djelokruga rada, prati i primjenjuje propise vezane za pružanje pravne pomoći građanima.
 
Obimni i kompleksni poslovi

Pojašnjavajući  šta se sve radi u Službi za pružanje pravne pomoći građanima, Radić ističe da su u oblasti parničnog postupka često javljaju podnesci kao što su tužbe za razvod braka, tužbe za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete, tužbe za naplatu duga, svojinske i posesorne tužbe (tužbe za zaštitu prava - državinske tužbe).
 
Široka lepeza usluga

- U oblasti vanparničnog postupka najčešće se radi o prijedlozima za raspravljanje zaostavštine (ostavinski postupak), o oduzimanju i vraćanju poslovne spososbnosti, proglašenju nestalog lica umrlim, pokretanju postupka za davanje dozvole za zaključenje braka maloljetnim licima, produženju ili oduzimanju  roditeljskog prava, razvrgnuću suvlasništva, uređenju međa i slično. U oblasti upravnog spora  najčešće se podnose tužbe za poništenje konačnih upravnih akata, u oblasti izvršnog postupka podnose se prijedlozi za izvršenje na osnovu izvršne ili vjerodostojne isprave, izjavljuju prigovori protiv rješenja o izvršenju, prigovori trećeg lica i slično. Iz oblasti upravnog postupka pokreću se postupci za podnošenje odgovarajućih zahtjeva, povrat u pređašnje stanje ili sačinjavaju ostali podnesci kao što su izjave, punomoći, molbe, dostave podataka. Žalbeni postupci su tipični za izjavljivanje i podnošenje žalbi na prvostepena rješenja iz oblasti socijalne, zdravstvene, boračko - invalidske zaštite, zdravstvenog osiguranja, penzijsko - invalidskog osiguranja itd.
 
Što se tiče ugovora, na kraju za ,,Semberija info’’ ističe Zoran Radić, najčešće se sačinjavaju ugovori o zakupu stana, poslovnog prostora, ugovori o datoj kapari, ugovori o zajmu novca, o poklonu novca, o poklonu ili kupoprodaji vatrenog oružja, kao i o kupoprodaji motornih vozila.


Semberija info