UDRUŽENjE GRAĐANA „OTAHARIN“: NIJEDNO DIJETE NIJE BEZ ZAŠTITE :: Semberija INFO ::

 

UDRUŽENjE GRAĐANA „OTAHARIN“: NIJEDNO DIJETE NIJE BEZ ZAŠTITE


Kako je najavljeno, danas će u Bijeljini biti organizovan sastanak povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima. Sastanak će biti u Hotelu „Drina“ u Bijeljini, sa početkom u 12 časova i bićeposvećen izvještaju o trećem krugu evaluacije Grupe eksperata za akciju protiv trgovine ljudima (GRETA) u Bosni i Hercegovini koji je objavljen 28. Juna 2022.godine i trenutnom stanju u provođenju projekta ,,NIJEDNO DIJETE BEZ ZAŠTITE- unapređenje mehanizama za prevenciju trgovine djecom i zaštitu djece potencijalnih žrtava/ žrtava trgovine ljudima” finansiranog od strane USAID Programa podrške zaštiti ljudskih prava INSPIRE.

Na osnovu podataka koji su prikupili koordinacioni timova za borbu protiv trgovine ljudima, u 2021. godini u Bosni i Hercegovini je identifikovano ukupno 56 potencijalnih žrtava trgovine ljudima kojima je trgovano u svrhu seksualnog iskorištavanja, prosjačenja i drugih oblika iskorištavanja, što predstavlja blagi pad u odnosu na ranije izvještajni period. U izvještajnom periodu na osnovu podataka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, za krivična djela povezana sa trgovinom ljudima, tužilaštva u Bosni i Hercegovini su donijela 50 naredbi za provođenje istrage protiv 60 osoba za krivična djela trgovine ljudima i djela u vezi sa trgovinom ljudima. Protiv 37 lica podignuto je ukupno 30 optužnica'', navodi se u izvještaju Ministarstva bezbjednosti BiH o stanju u oblasti trgovine ljudima.

Udruženje građana ,,Otaharin“ organizuje sastanak u okviru projekta ,,NIJEDNO DIJETE BEZ ZAŠTITE- unapređenje mehanizama za prevenciju trgovine djecom i zaštitu djece potencijalnih žrtava/ žrtava trgovine ljudima” koji je podržao USAID/INSPIRE programa.