PARADAJZ NA DOHVAT RUKE :: Semberija INFO ::

 

PARADAJZ NA DOHVAT RUKE


Ne morate da imate veliku terasu da biste je višenamjenski iskoristili, bitno je da budete kreativni i praktični. Ako želite možete na vašoj terasi imati i urbanu baštu. Jednu urbanu baštu sa paradajzom zabilježili smo, na terasi jedne zdrade, u samom centru Bijeljine. Da li pored ovog povrća domaćini imaju još šta zasađeno nismo vidjeli, ali je evidentno da ukućani imaju paradajz na dohvat ruke. Vjerujemo da im nije bilo potrebno mnogo truda da urade nešto ovako, ali je, svakako, korisno.

Inače, baštovanstvo na ovakav način manje je zahtjevno od onog na otvorenom, u klasičnoj bašti. Manje zemljišta zahtijeva i manje briga, a jedino na šta morate da obratite pažnju je zalivanje. Dobrobit za vas i porodicu. Berete plodove čim budu zreli i uživate u ukusima.

Dodatno, razvojem koncepta urbanog baštovanstva smanjuje se i zagađenje u gradovima. U saksijama možete da gajite gotovo sve vrste biljaka, jestive ili ukrasne, višegodišnje ili jednogodišnje. Koncept urbanog baštovanstva rijedak je u Semberiji, ali kako su uslovi gajenja povrća na otvorenom sve teži, a besparica sve veća, za očekivati je i da će, u skorije vrijeme, na terasama i balkonima u Bijeljini umjesto cvijeća i ukrasnog bilja biti sve više zasađenog povrća.

Semberija info