U BIJELjINI NEOPHODNA IZGRADNjA PRIHVATILIŠTA ZA DJECU BEZ RODITELjSKOG STARANjA :: Semberija INFO ::

 

U BIJELjINI NEOPHODNA IZGRADNjA PRIHVATILIŠTA ZA DJECU BEZ RODITELjSKOG STARANjA


U okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Udruženje “Otaharin” organizovalo je sastanak na kojem je naglašena potreba da se u Bijeljini izgradi prihvatilište za djecu bez roditeljskog staranja i djecu koja su u riziku da postanu žrtve krivičnih djela.

Ova inicijativa usmjerena je na rješavanje problema kroz osnivanje ustanove socijalnog smještaja, što bi ovoj djeci omogućilo da iz izađu iz kruga nasilja i zapostavljanja, a pružila bi im se adekvatna podrška kako bi postali odgovorni članovi zajednice i društva.

Sastanak je posvećen izvještaju o trećem krugu evaluacije Grupe eksperata za akciju protiv trgovine ljudima (GRETA) za BiH, koji je objavljen 28. juna ove godine i trenutnom stanju u provođenju projekta “Nijedno dijete bez zaštite - unapređenje mehanizama za prevenciju trgovine djecom i zaštitu djece potencijalnih žrtava/ žrtava trgovine ljudima” finansiranog od strane USAID Programa podrške zaštiti ljudskih prava INSPIRE.

Na osnovu podataka prikupljenih od strane koordinacionih timova za borbu protiv trgovine ljudima, u 2021. godini u BiH je identifikovano ukupno 56 potencijalnih žrtava trgovine ljudima kojima je trgovano u svrhu seksualnog iskorištavanja, prosjačenja i drugih oblika iskorištavanja, što predstavlja blagi pad u odnosu na raniji izvještajni period.



U izvještajnom periodu na osnovu podataka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, za krivična djela povezana sa trgovinom ljudima, tužilaštva u Bosni i Hercegovini su donijela 50 naredbi za provođenje istrage protiv 60 osoba za krivična djela trgovine ljudima i djela u vezi sa trgovinom ljudima.

„Protiv 37 lica podignuto je ukupno 30 optužnica“, kaže se u izvještaju Ministarstva bezbjednosti BiH o stanju u oblasti trgovine ljudima.

Na sastanku u organizaciji Udruženja građana “Otaharin“ rečeno je da su trenutno veliki problem dječiji brakovi, što se odnosi na mlađe od 18 godina, te prosjačenje.

U Bijeljini je od 2017. godine do danas identifikovano višo od 20 slučajeva dječijih brakova, a najmlađa žrtva nasilja imala je samo 13 godina, dok je u istom periodu identifikovano 49 djece koja prose.

Trgovina ljudima je društveni i kriminalni fenomen koji ima globalne razmjere i na globalnom nivou pogađa milione žrtava, a trgovcima ljudima donosi zaradu u rangu koju dobijaju trgovci drogom i oružjem.

Na žrtve trgovine ljudima ostavlja dugooročne posljedice i zato je neophodno da se svi relevantni akteri uključe u pravovremeno djelovanje prevencije i podršku žrtavama.

Semberija info