“DA NASTAVITE VELIKA DJELA BIJELjINE I SEMBERIJE” VASILIJE PERIĆ ČESTITAO SLAVU GRADA :: Semberija INFO ::

 

“DA NASTAVITE VELIKA DJELA BIJELjINE I SEMBERIJE” VASILIJE PERIĆ ČESTITAO SLAVU GRADA


Foto
Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić čestitao je građanima i rukovodstvu Bijeljine slavu grada Svetog Pantelejmona.

-Velika je čast što slavite tog divnog svetitelja, kao kraj koji se iscjelio iz mnogih muka i grad koji je, sa selima, vaskrsao u svim oblastima, čak i u vremenima kada se mislilo da je to nemoguće-naveo je Perić.

On je istakao da rodu pravoslavnom nikada nije bilo lako, ali je tu bila vjera da ga sačuva, čuva i izvede uvijek na jedini put -put Isusa Hrista.

-Želim vam, gospodine gradonačelniče, da nastavite velika djela Bijeljine i Semberije i da uvijek, uz sve vas, kao i do sada, bude Sveti Pantelejmon-poručio je Perić.

Prema njegovim riječima, mudri su bili preci kada su se, pored ostalih, odlučili da slave baš ovog velikog svetitelja, iscjelitelja i čudotvorca, čije učenje i djelo podstiče, poučava i podučava kako da savladamo i ono što je najteže.

-Slaveći Svetog Pantelejmona, nastavljajući tu svijetlu tradiciju našeg roda, kojoj je u središtu krsna slava koju samo mi Srbi imamo i baštinimo, uvijek nam se ukazuje nešto novo, nešto ljepše, nešto ljekovitije, nadahnutije, u kulturnom i duhovnom smislu, za naš kraj i naš rod ma gdje on živio-ocijenio je Perić.

On je dodao da ovog sveca slave i uzdižu visoko i braća Rusi koji su mu posvetili manastir na Svetoj Gori, a slavni Jugovići, njih devet sa starim Jug Bogdanom, podigli su njemu u čast česmu sa 10 slapova, godinu dana uoči boja kod Manastira Tronoša, nadomak Loznice, gdje su bili godinu dana uoči Boja na Kosovu.