DUHOVNA AKADEMIJA POSVEĆENA SVETOM PANTELEJMONU :: Semberija INFO ::

 

DUHOVNA AKADEMIJA POSVEĆENA SVETOM PANTELEJMONU


Foto: Semberija info
Pod pokroviteljstvom Grada Bijeljina, a u organizaciji SPKD Prosvjeta, JU Gradskog pozorišta Semberija, JU Muzičke škole Stevan Stojanović Mokranjac i drugih udruženja i institucija kulture, večeras je u Centru za kulturu “Semberija” održano se Pantelinsko duhovno veče.



 Skup je blagoslovio lični izaslanik  episkopa  zvoničko-tuzlanskog gospodina Fotija, sveštenik Siniša Šarenac, koji se prisutnima obratio prigodnom besjedom o Svetom Pantelejmonu.

Goste je u ime domaćina pozdravio predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević i gradonačelnik Grada Bijeljina Ljubiša Petrović, koji je poručio da je imati za za zaštitnika Svetog Pantelejmona velika je blagodat, ali i velika obaveza.


 -Živjeti i raditi što više u skladu sa načelima koja je, slijedeći Hristov put, postavio Sveti Pantelejmon, najbolji je način da se postigne napredak. Naravno, u želji za napretkom, ne smetnimo s uma da je ljubav prema bližnjem i razumijevanje svakog čovjeka kao ljudskog bića, jednakog nama, glavna ovozemaljska vrijednost koju je uzvisio Sveti Pantelejmon svojim svetačkim životom. Ni najmanje ne poredeći težinu iskušenja Svetog Pantelejmona sa našim savremenim iskušenjima, ipak smo svjesni da svako vrijeme nosi svoje izazove i da od svakog čovjeka i svake zajednice zavisi koliko uspješno će ih pobijediti. Semberci nikad sebi ne dozvoljavaju da gube vrijeme. Bog nam je dao plodnu ravnicu, na odličnom položaju od davnina, na ušću dvije velike vode i raskrsnici puteva. Naučili smo da radimo i stvaramo i da oplemenjujemo našu Semberiju. Naši ljudi se junački bore i ne samo da održavaju, nego i proširuju privredni život, ali i uvode nove tehnologije i poslovnu filozofiju u skladu s vremenom. Bijeljina je pokazala da može i zna kako biti središte i pokretač razvoja, ali samo stabilan region može taj razvoj osigurati. Spremni smo da gradimo mostove i veze i to nam je jedini način da opstanemo.Srećna slava svim Bijeljincima, svima koji slave Svetog Pantelejmona kao porodičnu slavu, a gostima želim ugodan boravak u našem gradu, došli ste među prijatelje”,naglasio je Petrović.
Kulturno-umjetnički program Pantelinske duhovne večeri po prvi put  je bio u potpunosti duhovnog karaktera, čemu je bio prilagođen i scenski ambijent, kao i nastup glumca  Gradskog pozorišta Semberija i hora Sveti Đorđe.

(Semberija info)