GRADONAČELNIK SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENjA POLjOPRIVREDNIKA I AGRARNOG FONDA: Poljoprivrednici očekuju konkretnu pomoć :: Semberija INFO ::

 

GRADONAČELNIK SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENjA POLjOPRIVREDNIKA I AGRARNOG FONDA: Poljoprivrednici očekuju konkretnu pomoć


Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i sa predstavnicima Agrarnog fonda. Razgovarano je o novonastaloj kriznoj situaciji izazvanoj sušom, povećanjem cijena goriva i repromaterijala.

Prethodno su  predstavnici poljoprivrednih udruženja bili pozvani da svoje zahtjeve za pomoć, zbog novonastale krizne situacije izazvane sušom, povećanjem cijene goriva i repromaterijala, dostave Odjeljenju za poljoprivredu pri Gradskoj upravi.



Osim diskusije u vezi sa navedenom problematikom, tema sastanka su bili i dalji koraci koje treba preduzeti kako bi se došlo do što povoljnijeg rješenja.

Gradonačelnik Petrović je  na ovom sastanku iznio stav da ni Gradska uprava, ni poljoprivrednici ne smiju dozvoliti da se  finansijska sredstva  za sanaciju šteta u poljoprivredi zloupotrijebe u političke svrhe i po ko zna koji put pozvao na transparentnost u radu svih javnih preduzeća i ustanova, pozivajući se na negativan primjer raspodjele podsticaja poljoprivrednicima 2020. godine. 



Predsjednik udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice Savo Bakajlić, istakao je da je stav udruženja koje zastupa da je najbolje moguće rješenje da se proglasi stanje elementarne nepogode- suša, te da se novopristigla novčana sredstva Agrarnog fonda usmjere na sanaciju posljedica suše, kako bi se poljoprivredni proizvođači oporavili do predstojeće jesenje sjetve.

Goran Simić, poljoprivrednik iz Velike Obarske, nije krio svoje negodovanje zbog najavljenog načina raspodjele pomenutih sredstava Agrarnog Fonda, dodajući da je velika šteta da se tako veliki iznos sredstava ne iskoristi za direktnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima kako bi pokrili svoje gubitke i uz podršku ušli u jesenju sjetvu koja predstoji.

Direktor Agrarnog fonda Zlatan Lazarević izjavio je da su tri  miliona KM, koliko je Agrarnom fondu doznačeno od strane Kompenzacionog fonda Republike Srpske namijenjeno za izgradnju infrastrukture u ruralnim predjelima, te da se neće koristiti za sanaciju štete pruzrokovane sušom, niti za pomoć poljoprivrednim proizvođačima u predstojećoj jesenjoj sjetvi. Lazarević je još dodao da će Vlada Republike Srpske na osnovu procjene štete koju će utvrditi novoformirana komisija, doznačiti još tri  miliona KM, ukoliko to bude potrebno.  

„Sve vrijeme pokušavamo izvući maksimalnu korist za poljoprivredne proizvođače. To smo činili i prilikom utvrđivanja otkupne cijene pšenice. Odobrena sredstva, o kojima je riječ, su namjenska, tenderi su raspisani i sve je transparentno. Agrarni fond će za odobrena sredstva odgovarati direktno Vladi Republike Srpske“, naglasio je Lazarević.


(Semberija Info)