MJEŠTANI I SAVJETI MJESNIH ZAJEDNICA DA PRIJAVE PRIORITETE ZA ASFALTIRANjE I JAVNU RASVJETU :: Semberija INFO ::

 

MJEŠTANI I SAVJETI MJESNIH ZAJEDNICA DA PRIJAVE PRIORITETE ZA ASFALTIRANjE I JAVNU RASVJETU


Kompenzacioni fond Republike Srpske je na račun Agrarnog fonda Grada Bijeljina uplatio tri miliona konvertibilnih maraka, koji će, prema najavi direktora Agrarnog fonda biti uloženi isključivo u ruralni razvoj - asfaltiranje i javnu rasvjetu. Ova sredstva su opredijeljena ovako, iako je na sastanku održanom nedavno u Gradskoj upravi sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, koji je direktor Agrarnog fonda napustio, konstatovano da je tekuća godina jedna od najtežih za poljoprivrednike zbog suše i ekonomske krize i da je finansijska pomoć poljoprivrednicima prijeko potrebna kako bi spremno dočekali jesenju sjetvu.

Od 3.000.000 KM uplaćenih sredstava, Agrarni fond je isplanirao da 2,7 miliona potroši na asfaltiranje, a oko 300.000 KM na javnu rasvjetu. Po trenutnim cijenama na tržištu, za tu sumu se može asfaltirati oko 20 kilometara puteva i ulica (što zavisi od širine saobraćajnica, pripremljenosti podloge i sličnih preduslova).

Gradska uprava je svjesna da je u tekućoj godini finansijska pomoć poljovprivrednicima prioritet, ali ne želi da ometa izgradnju infrastrukture u mjesnim zajednicama, ali istovremeno, zahtjeva da ovaj proces bude pravedno sproveden, a sredstva potrošena transparentno, bez malverzacija i zloupotreba. U tom cilju, Gradska uprava poziva sve mještane mjesnih zajednica da gradskom Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine (kontakt-osoba Nemanja Mitrić) od ponedeljka, 22. avgusta, do petka 26. avgusta 2022. godine, od 8.00 do 14.00 časova prijave neasfaltirane saobraćajnice u svojim mjesnim zajednicama. Ovo Odjeljenje će registrovati sve prijave, a tamo gdje već nije izvršeno snimanje i mjerenje terena, nadležne službe će to uraditi.

Takođe, i prijave za postavljanje javne rasvjete se mogu uputiti na isti način.

Odjeljenje za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine napraviće listu prioriteta za asfaltiranje na osnovu prethodne analize i podataka (gdje je i u kojoj mjesnoj zajednici i koliko asfaltirano saobraćajnica, dužina trajanja problema, prioritetnost itd), kao i spisak svih mjesta gdje je neophodno postavljanje javne rasvjete.
Istovremeno, i savjeti svih seoskih mjesnih zajednica su dužni da najkasnije do 26. avgusta 2022. godine dostave spiskove svih neasfaltiranih dionica u njihovim mjesnim zajednicama i lokacije za postavljanje javne rasvjete, tako da spiskovi budu sa tačno navedenim prioritetnim dionicima.

Nakon toga, Gradska uprava će 31. avgusta 2022. godine održati sastanak sa predstavnicima savjeta mjesnih zajednica i direktorom Agrarnog fonda u prostorijama Gradske uprave, na kom bi trebalo da se usaglase i odrede prioriteti i tačan spisak dionica koje će biti asfaltirane u svakoj mjesnoj zajednici, kao i da se tačno odrede lokacije na kojim će biti postavljena javna rasvjeta, kako bi bila legalizovana, što će omogućiti uredno održavanje sistema rasvjete i planiranje budžeta za njen rad.

Takođe, ako Agrarni fond istraje u svojoj odluci da sva novodobijena sredstva budu uložena u ruralni razvoj, bez izdvajanja dijela sredstava za naše poljoprivrednike, Gradska uprava će uputiti otvoreno pismo ministrima poljoprivrede i finansija, odnosno, predsjednicima Vlade i Republike, sa zahtjevom za dodatna izdvajanja za poljoprivredu, jer je jasno da u Kompenzacionom fondu ima sredstava, imajući u vidu da izdvojio tri miliona KM za ruralni razvoj, iako su svjesni da se naši poljoprivrednici suočavaju sa teškim problemima zbog velikih gubitaka uzrokovanih sušom i ekonomskom krizom.  Do tada, Gradska uprava moli sve poljoprivredne proizvođače da na adresu Agrarnog fonda upute zahtjeve za pomoć.

Gradska uprava poziva poljoprivrednike da ostanu složni, da zahtjevaju uvid u trošenje narodnog novca i da ne dozvole zloupotrebe i odlivanje ovih sredstava u neke druge svrhe, umjesto u one za koje je namijenjen.