JAVNA DEBATA „ZAJEDNO U BORBI PROTIV TRGOVINE DJECOM: PREKINIMO LANAC TRGOVINE - DJECA NISU ROBA“ :: Semberija INFO ::

 

JAVNA DEBATA „ZAJEDNO U BORBI PROTIV TRGOVINE DJECOM: PREKINIMO LANAC TRGOVINE - DJECA NISU ROBA“


Javna debata danas je održana u organizaciji Fondacije „Lara“, a u okviru istoimene kampanje koju u toku avgusta, realizuje UG „Budućnost“ iz Modriče, u saradnji sa članicama Mreže RING i SNAŽNIJI GLAS ZA DJECU BIH. 
Kampanju su podržali Evropska  unija i Vijeće Evrope, a cilj debate je upoznavanje učesnika sa rizicima sa kojima se suočavaju djeca iz ranjivih grupa, te kako prepoznati djecu koja su žrtve trgovine i kako reagovati.



Ljiljana Lukić iz Fondacije „Lara“, istakla je da je BiH, već godinama  unazad, zemlja tranzita, destinacija i izvor žrtava trgovine ljudima.
- Zvanični podaci govore da je godinama unazad tendencija takva, da su više od polovine žrtava trgovine ljudima djeca. Prema podacima iz 2021. godine od 57 indetifikovanih potencijalnih žrtava trgovine ljudima, čak 54 su bila maloljetna lica, što pokazuje da je situcija iz godine u godinu sve gora i sve je više maloljetnih žrtava. Kada su u pitanju djeca žrtve trgovine ljudima, najviše se eksploatišu u svrhu prosjačenja, a nažalost veliki je i broj slučajeva prinudnih maloljetničkih brakova. Najviše su u riziku romska djeca, zatim djeca migranti, posebno djeca migranti bez roditeljske pratnje, kao i sva djeca koja se nalaze u stanju socijalne potrebe i koja su socijalno izolovana na bilo koji način.



Zato je jako bitno da se cijelo društvo uključi, a kada je u pitanju prevencija, velika je uloga obrazovnih ustanova jer se svi rizici za trgovinu djece smanjuju kada su djeca redovno u obrazovnom sistemu, odnosno kada redovno pohađaju nastavu. Te tendencije koje imamo u BiH, da  je iz godine u godinu sve veći broj maloljetnih žrtava, ukazuju na to da su trgovci ljudima još uvijek korak ispred nadležnih institucija, ispred svih nas i svih naših napora da se borimo protiv trgovine ljudima i trgovine djecom. Zbog toga je potrebna stalna saradnja, potrebna je dodatna edukacija svih stručnih lica koja rade sa djecom žrvama trgovine ljudima, kao i sa djecom koja su potencijalne žrtve, odnosno koja su u riziku da to postanu“, rekla je Lukićeva.



Semberija info - S. Nikolić