POČELA JE NOVA ŠKOLSKA GODINA :: Semberija INFO ::

 

POČELA JE NOVA ŠKOLSKA GODINA


U školskim objektima širom Republike Srpske jutros su zvona označila početak nove školske godine. Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi RS u školske klupe se vraća 85.059 osnovaca i 36.000 učenika srednjih škola.

Današnji dan će ostati u posebnom sjećanju đacima prvacima i njihovim roditeljima. Na području Grada Bijeljina u novu školsku godinu u prvi razred osnovnih škola upisano je 909 učenika. Ulijeva nadu podatak da je upisan 51 prvačić više u odnosu na prošlu školsku godinu.

Na drugoj strani, Konkursom za upis u I razred srednjih škola u Republici Srpskoj u školskoj  2022/2023. godini za područje Grada Bijeljina predviđen je upis 948 učenika (708 u IV stepen i 240 u III stepen). Nakon junskog i julskog upisnog roka u bijeljinske srednje škole upisan je ukupno 841 učenik (641 u IV stepen i 200 u III stepen). Slobodnih mjesta, nakon oba upisna roka, ostalo je 111 (71 IV i 40 III). Ekonomska i Tehnička škola su popunila sva mjesta već u junskom upisnom roku. Slobodnih mjesta nakon prvog upisnog roka najviše je u u Gimnaziji „Filip Višnjić“, Srednjoj stručnoj školi u Janji i Poljoprivrednoj i medicinskoj školi.



U okviru redovnih aktivnosti gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović jutros je posjetio đake i nastavno osoblje Muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“. Bila je to prilika da prvi čovjek Grada, uz prigodne poklone, zaželi učenicima uspješnu novu školsku godinu.

- Kroz vaše školovanje u našoj muzičkoj školi, kroz vaš rad, kroz vaše zanimanje za umjetnost i vi ste postali posebni. Služite na čast vašim roditeljima, vašim porodicama i našem gradu. Vrijedno učite i čuvajte vaše drugarstvo. Našoj zajednici je jako bitno da ima stručne, talentovane i marljive kadrove u svim branšama pa i u umjetnosti“, poručio je gradonačelnik Petrović uz želje za uspjeh u novoj školskoj godini.


Semberija info - I. Gutić