MILOVANOVIĆ: JU „VODE“ PLANIRA IZMJEŠTANjE RIJEKE LUKAVAC KAKO BI SE RIJEŠIO PROBLEM POPLAVA :: Semberija INFO ::

 

MILOVANOVIĆ: JU „VODE“ PLANIRA IZMJEŠTANjE RIJEKE LUKAVAC KAKO BI SE RIJEŠIO PROBLEM POPLAVA


Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod Bijeljine da će do kraja godine biti završeno idejno rješenje na izmještanju korita rječice Lukavac koja često plavi sela koja uzvodno od ovog naselja.

On je najavio da će biti prokopano potpuno novo korito do Save čime će se izbjeći brojni meandri koji usporavaju protok bujičnog toka zbog čega je i dolazilo do plavljenja , ali i prekidanja saobraćaja na magistralnom putu Bijeljina - Brčko.

„Ideja je iz 80-ih godina prošlog vijeka i predviđa da se vodotok Lukavca izmjesti u dijelu toka kroz ravnicu i provede na novom potezu između MB Radić pumpe i objekata kompanije Petrić. Do kraja godine ima ćemo imati tri idejna rješenja izmještanja u dijelu gdje postoje ,,krivine“ koje usporavaju vodu i uzrokuju plavljenja Magnojevića i drugih uzvodnih sela“ pojasnio je Milovanović.

On je najavio da će se prije početka radova mještani Vršana i okolnih naselja izjasniti o varijantama gradnje novog korita, jer će biti neophodno provesti i eksproprijaciju zemljišta.

Radovi bi trebali biti završeni u roku od dvije godine.

,,Istina je da će to biti skup projekat, ali ništa nije skupo ako će dati rezultat i spriječiti štete koje građani imaju skoro svake godine.“ Rekao je Milovanović, napominjući da će se tokom ovih radova izgraditi ili urediti mreža vodnih kanala koji će vodu iz Lukavca voditi prema rijeci Savi.

Sredstva će u najvećoj mjeri obezbijediti Vlada Republike Srpske, koje je i do sada izdvajala znatan do sredstava za pokušaje produbljivanja sadašnjeg korita što nije dalo očekivane rezultate.

Milovanović je naglasio da je područje Bijeljine i do sada imalo velika ulaganja u gradnju i uređenje kanalske mreže, sistema za navodnjavanje, uključujući i gradnju šetališta oko kanala Dašnica koji prolazi kroz grad, ali da će Vlada i ustanove Republike Srpske finansirati i ovaj projekat koji bi trajno riješio probleme građana koji žive u blizini rijeke Lukavac.

Rijeka Lukavac je bujična rječica koja protiče blizu granične linije teritorija pod upravama Grada Bijeljina i Distrikta Brčko. U sezoni većih količina padavina, vode koje se slivaju sa padina Majevice, zbog usporavanja u ravničarkom dijelu, izlaze iz korita i plave okolno područje. Često se dešavalo da zbog toga bude prekinut i saobraćaj na magistralnom putu Bijeljina - Brčko.