U MUZEJU SEMBERIJE, OTVORENA IZLOŽBA POVODOM 60 GODINA OD OTVARANjA DOMA OMLADINE U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

U MUZEJU SEMBERIJE, OTVORENA IZLOŽBA POVODOM 60 GODINA OD OTVARANjA DOMA OMLADINE U BIJELjINI


U Muzeju Semberije večeras je otvorena izložba pod nazivom „Jedna mladost, jedan san sreće“, povodom 60 godina od otvaranja Doma omladine „Vaso Jović Popac“ u Bijeljini.



-Inspiracija za izložbu je bila činjenica da se ove godine navršava 60 godina od početka rada Doma omladine, iako ta ustanova više i ne postoji. Odlučili smo da se vratimo korak u nazad i da publiku podsjetimo na našu savremenu istoriju, na jednu važnu ustanovu za razvoj kulturno – umjetničkog života u Bijeljini, ali i na važnu ustanovu koja je omladini u vrijeme SFRJ pružala mogućnost za kreativni izražaj i za različite aktivnosti. Istoriju Doma omladine kreirali smo svi mi,“, istakla je Tanja Lazić, autorka izložbe i kustos Muzeja Semberije i dodala da do rušenja zgrade Doma omladine, 2009. godine ne postoji osoba u Semberiji da se nije našla pod njenim krovom, te da je bio i zvanično mjesto za obavljanje vjenčanja.
-Dom omladine je za Bijeljinu, koja je 1962. godine bila mjestašce od 20.000 stanovnika, izuzetno značajna stvar, jer je bio mjesto masovnih okupljanja, iako je on  napravljen da se omladina ideološki, političko i moralno vaspitava, ali suštinski je to bilo mjesto kulture. U tom periodu, šezdesetih godina prošlog vijeka, Dom omladine je zaista davao Bijeljini takve sadržaje po kojima je grad mogao da parira velikim i urbanim sredinama u Jugoslaviji“, naglasila je Lazićeva.



Izložbu „Jedna mladost, jedan san sreće“, otvorio je Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina.



Relizaciju izložbe pomogli su svojim sjećanjima i fotografijama brojni sugrađani, saradnici i prijatelji Muzeja Semberije.



Izložba će za posjetioce biti otvorena od 21. septembra do 21. oktobra 2022.





Semberija info