TURISTIČKA ORGANIZACIJA REPUBLIKE SRPSKE OBILjEŽILA SVJETSKI DAN TURIZMA :: Semberija INFO ::

 

TURISTIČKA ORGANIZACIJA REPUBLIKE SRPSKE OBILjEŽILA SVJETSKI DAN TURIZMA


Foto: Semberija info
Turistička Organizacija Republike Srpske danas, 27. septembra,  obilježila je Svetski dan turizma. Centralna manifestacija, povodom obilježavanja ovog dana, održana je u Bijeljini uz prigodan program prilagođen ovoj manifestaciji.

Miodrag Lončarević, direktor Turističke organizacije RS rekao je, da je u toku ove godine došlo do porasta turističkih kretanja.

-Svi dosadašnji pokazatelji koje mi imamo, u ovoj godini pokazuju da je bilo preko 56 odsto turista i 40 odsto više noćenja u RS. U prvih sedam mjeseci ove godine, premašili smo rekordnu 2019. godinu sa 10.000 noćenja. To nam daje za pravo da i u budućem periodu razmišljamo pozitivno i da zajedno sa turističkim radnicima i turističkim subjektima promovišemo  i unapređujemo naše turističke destinacije uz nesebničnu podršku Vlade RS“, istakao je Lončarević i dodao da su turistički vaučeri u prethodnom periodu, ali i ove godine podstakli turiste da što više posjećuju destinacije u RS.



Dragan Tešić, portparol Turističke Organizacije Grada Bijeljina istako je da im je velika čast što su danas  ugostili skoro sve Turističke organizacije iz RS.

-Bijeljina ima šta da ponudi kada je turizam u pitanju i mi smo to, do sada više puta prezentovali. Ovo je prilika da u razgovoru sa svim predstavnicima i direktorima TO iz RS razmijenimo iskustva i jedni od drugih preuzmemo povoljne uslove kojima se svako od nas rukovodi. Ove godine, kada je u pitanju  broj turista koji su posjetili RS, ali i  Bijeljinu znatno je veći nego u odnosu na prethodne godine. U prvih sedam mjeseci ove godine, veći je broj gostiju koji su došli, a posebno onih koji su prenoćili u odnosu na 2019. godinu, koja je bila rekordna. Takva vrsta dolaska ljudi je potvrda da u Bijeljini postoji turizam i da imamo šta ponuditi ljudima i svakim danom je sve više zainteresovanih“, naglasio je Tešić.

Predrag Tešić, pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo u Vladi RS, zahvalio se TO Grada Bijeljina i istakao da su jako dobri domaćini, takođe i TO RS koji su organizatori današnje manifestacije.



-Ministarstvo i Vlada RS ulaže u turizam, jer je turizam strateška grana Republike Srpske. Što se tiče investicija, aktuelna je vaučerizacija i do sada smo preko pet miliona konvertibilnih maraka uložili u vaučere. Prije par dana smo razgovarali  da se napravi zajednički projekat sa Republikom Srbijom i da mi u Republici Srpskoj primamo vaučere iz Republike Srbije i oni naše. Mislim da će Bijeljina od toga imati najviše koristi, jer je najbliža Srbiji“, kazao je Tešić i dodao da RS ima čime da se pohvali, jer ima turističke „bisere“, kao što su Trebinje, Višegrad, Banja Vrućica, Banjaluka, Bijeljina.

-Bijeljina je jedan od „bisera“ RS i ima čime da se pohvali, čuli smo da ima preko 1.000 ležajeva, te da je naplata boravišne takse fenomenalna i nadam se da će i drugi gradovi slijediti primjer Bijeljine oko naplate boravišne takse“, rekao je Predrag Tešić.

Olivera Todorović iz TO Višegrad istakla je da joj zadovoljstvo što je danas u Bijeljini i rekla da je Višegrad destinacija koja „krupnim“ koracima kreće ka usponu u razvoju turizma.

-Višegrad je zauzeo mjesto izuzetne destinacije, prvenstveno u pogledu kulturnog turizma, a on je doživio svoj uspon izgradnjom Andrićgrada. Korona nas je naučila da treba da se razvijama i da izlazimo prvenstveno na Drinu, ali i da prošetamo okolnim brdima.  Naš strateški razvoj ide ka tome da izlazimo iz centra grada i da izlazimo na okolne višegradske planine“, istakla je Todorovićeva.



Dragana Bukliš, direktorka TO Banjaluka istakla je da joj je zadovoljstvo što je danas u Bijeljini, gdje obilježavaju Svjetski dan turizma koji ima za cilj da podiže svijest o značaju, razvoju i unapređenju turizma.

 -Banjaluka je grad manifestacija i adrenalina, ove godine imamo povećan broj turista i očekujemo da će premašiti 2019. godinu. Imali smo  veliki broj manifestacija koji su privukle veliki broj turista. Takođe, imali smo Svjetsko takmičenje u raftingu koje je bilo zaista posjećeno i zapaženo“, nagasila je Dragana Bukliš.

Početak obilježavanja započet je  šetnjom ulicama od Hotela „Drina“ do pješačke zone u ulici Patrijarha Pavla, gdje su se učesnici šetnje okupili ispred Info pulta Turističke organizacije Grada Bijeljina. Nakon šetnje predstavnici TO RS i TO Grada Bijeljina pustili su balone. Za sve koji su prisustvovali ovoj manifestaciji, ketering su pripremili učenici srednje Turističke škole iz Janje.

(Semberija info)