FK SLOGA PRED GAŠENjEM? :: Semberija INFO ::

 

FK SLOGA PRED GAŠENjEM?


Vicešampion Prve lige, Sloga, koja je prethodnih godina bila hit fudbala Republike Srpske i iz sezone u sezonu se penjala u viši rang, nalazi se pred gašenjem.

Iako je do početka prvenstva ostalo samo 17 dana, prvoligaš iz Gornjeg Crnjelova još nije počeo pripreme, a iako smo nekoliko dana pokušavali da stupimo u kontakt sa predsjednikom Zlatkom Krbanjevićem, nismo uspjeli. Međutim, nije teško zaključiti da je situacija haotična jer su klub napustili gotovo svi fudbaleri i trener Senad Hadžić. Ilustracije radi, prošle godine u ovo doba ekipa iz Crnjelova kovala je planove kako da pomrsi račune Borcu u borbi za Premijer ligu, prethodno odradivši pripreme u Antaliji.

Samo 365 dana kasnije sve su prilike da će Sloga doživjeti sudbinu Crvene zemlje iz Nove Vesi, "Nikos Kambera" iz Rudanke, Jedinstva iz Crkvine, te Mladosti iz Velike Obarske ili Napretka iz Donjeg Šepka. Ovih pet instant klubova se brzinom munje penjalo iz ranga u rang, ali su se još brže ugasili.

- Ova dešavanja je vrlo jednostavno objasniti jer postoje određene zakonitosti, koje u ovom segmentu treba poštovati, a to je da se ništa ne postiže slučajno. Svjedoci smo prethodnih godina da je rehabilitacija klubova sa tradicijom bila puno lakša u odnosu na one koji su tek nedavno zakoračili na zeleni tepih. Po mom mišljenju, najveći razlog je što se fudbalski zanesenjaci sa nedovoljno iskustva ili prevelikim ambicijima upuštaju u proces organizacije i upravljanja klubom. Ipak, najveći problem nastaje kada se dođe do uspjeha, odnosno plasmana u najviše rangove takmičenja. Tada se dešava da ti ljudi bez fudbalskih kvalifikacija i iskustva smatraju da znaju sve. Ne posmatraju stvari na realan način i onda je nestanak skoro neminovnost - naglasio je bivši generalni sekretar FSRS Rodoljub Petković.

Situacija bi ipak mogla da se promijeni kada konačno bude usvojen novi zakon o sportu.

- Klubovi su sada u većini slučajeva udruženja građana, a to u našim uslovima znači da praktično nisu ničiji. Uvođenje licenciranja za klubove Prve lige RS, a uskoro se može očekivati i među drugoligašima, sigurno će donijeti značajan pomak. Jer svi koji žele da se takmiče moraće da ispune pet kriterijuma: infastrukturne, administrativne, sportske, finansijske i pravne. Vjerujem da će tada broj ovakvih ili sličnih slučajeva biti smanjen na minimum - dodao je Petković.

Mnogi u problemima

Posljednjih godina brojni klubovi su se našli u problemima, tako da su mnogi zaboravili da je prvi šampion u zajedničkoj ligi BiH bio Leotar, koji je već nekoliko sezona drugoligaš. Na niske grane pali su i nekadašnji premijerligaši Mladost (Gacko), Glasinac (Sokolac), Laktaši i zvornička Drina, koji su sada drugoligaši, dok je nekadašnji prvak Republike Srpske i premijerligaš, Rudar iz Ugljevika, sada među trećeligašima. Još goru sudbinu su doživjeli nekadašnji prvoligaši Srpske: Omladinac i BSK iz Banjaluke, Vlasenica, Hercegovac iz Bileće..., koji se takmiče u nižim ili najnižim rangovima takmičenja, a neki više ne postoje.

Izvor: Glas Srpske