SASTANAK POVODOM DEFINISANjA UPOTREBE DJEČIJE STOLICE U SKUPŠTINI GRADA BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

SASTANAK POVODOM DEFINISANjA UPOTREBE DJEČIJE STOLICE U SKUPŠTINI GRADA BIJELjINA


Predstavnici Centra za intregrativnu inkluziju Roma i Romkinja „Otaharin“, danas su u zgrade Gradske uprave Grada Bijeljina organizovali sastanak sa predstavnicima Skupštine Grada Bijeljina, zamjenicom Ombudsmana za djecu, predstavnicima Odjeljenja za društvene djelatnosti Gradske uprave Grada Bijeljina, Centra za socijalni rad, vrtića i predsjednikom Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina, povodom definisanja upotrebe Dječije stolice koja se nalazi u Skupštini Grada Bijeljina.

Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske rekla je da je današnji događaj u organizaciji Udruženja građana „Otaharin“, veoma afirmativan, te da u toku „Dječije nedjelje“ mogu govoriti o jednom novom obliku participacije djece u donošenju odluka koje se njih tiču i ovom prilikom svoj djeci čestitala „Dječiju nedjelju“ sa željom o podizanju svijeti o pravima djeteta.

-Danas je centralna tema Dječija stolica u Skupštini Grada Bijeljina, a koja predstavlja značajan iskorak u ostvarivanju prava djeteta na izražavanje mišljenja i na participaciju. Institucija Ombudsmana za djecu RS tokom „Dječije nedjelje“, a i u naredom periodu aktivno će raditi na promociji prava djeteta, sa akcentom na promociji prava djeteta, na pravo izražavanje mišljenja i na participaciju. Takođe, obratićemo pažnju na prava djeteta kroz svoje posebne izvještaje vezane za položaj prava djece u alternativnim oblicima zbrinjavanja“, kazala je Vukovićeva i dodala da će izraditi i poseban izvještaj koji će se odnositi na zaštitu životne sredine, odnosno na pravo djeteta na zdravu životnu sredinu koji će prezentovati u novembru ove godine.

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina, rekao je novinarima da se Dječija stolica u Skupštini Grada Bijeljina nalazi  od 2017. godine.



-Skupština Grada Bijeljina, jedna je  od skupština u BiH koja ima Dječiju stolicu i na to smo izuzetno ponosni. Ovom prilikom to hoćemo da promovišemo i da dignemo na još viši nivo i da se formalizuje kako će se ta stolica koristiti. Veoma je bitno istaći da Dječija stolica treba da podsjeća sve donosioce odluka, da odluke koje donose moraju biti u interesu najmlađih, budućih pokoljenja koja će, nadam se živjeti ovdje i zasnivati svoje porodice“, istakao je Đurđević.

Dragan  Joković, izvršni direktor Udruženja građana „Otaharin“ ovom prilikom rekao je da Udruženje građana „Otaharin“ u svakoj prilici govori o pravima djece, ali i o narušavanju njihovih osnovnih prava.

- Danas želimo da napomenemo sve političke subjekte u Bijeljini, da u Skupštini Grada Bijeljina postoji  Dječija stolica i predložimo neke načine za njeno uspješnije korištenje, jer mi se čini da se u toku ovih političkih previranja iz fokusa  gube djeca. Na ovaj način želimo da pokažemo da smo spremni i da želimo da se bavimo djecom onako kako treba, a „Dječija nedjelja“ je prilika da se malo više govori o tome. Nadam se da će ova inicijativa biti prihvaćena od strane članova Skupštine Grada Bijeljina i ostalih institucija, koje bi trebale da delegiraju  djecu za povremeni boravak i Skupštini, gdje bi oni simbolično davali svoj glas i skretali pažnju koje su to njihove glavne potrebe i ono o čemu treba razmišljati“, zaključio je Joković.

Semberija info