ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO JE NEISKORIŠTENI POTENCIJAL :: Semberija INFO ::

 

ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO JE NEISKORIŠTENI POTENCIJAL


Danas je u Bijeljini, na Trgu kralja Petra I Karađorđevića  otvoren  Sajam ženskog preduzetništva. Sajam je organizovala „Ženska zadruga"  iz Bijeljine  u saradnji sa GZPU ,,Preduzetnik", Gradskom upravom Grada Bijeljina, Odjeljenjem za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije, Privrednom komorom RS  -  područna jedinica Bijeljina, Turističkom organizacijom Grada Bijeljina i AD Komunalac. Žensko preduzetništvo je, prema riječima učesnica sajma, neiskorišteni potencijal našeg društva.

​-Prema podacima kojima raspolažemo, oko 30 posto žena su vlasnice, suvlasnice ili se nalaze na rukovodećim mjestima firmi u kojima rade. To je zaista veliki potencijal i želimo i na ovaj način, organizacijom jednog ovakvog sajma podržati žene da uđu u svijet preduzetništva. Privredna komora RS – područno odjeljenje Bijeljina stoji na raspolaganju svim ženama koje se odluče na taj korak“, izjavila je Slavica Marković, direktor Područne privredne komore Bijeljina.



Ovo je prvi Sajam ženskog preduzetništva u Bijeljini. Organizovan je sa ciljem podrške i promocije žena u preduzetništvu. Planirano je da sljedeće godine sajam obuhvati i žene iz drugih oblasti privrednog života kako bi predstavile svoj rad, uspjeh i bile poticaj za druge žene.

-Fokus ovog sajma je na ženama preduzetnicama, našim majkama, sestrama, suprugama koje su registrovale svoju djelatnost, rade, privređuju i izmiruju zakonske obaveze prema državi. Grad Bijeljina je grad preduzetništva jer imamo preko dvije hiljade registrovanih preduzetnika. Za sljedeću godinu u gradskom budžetu planiramo veća sredstva za preduzetništvo kako bismo novčanim izdvajanjima podržali nova zapošljavanja u ovom sektoru. Takođe, zalažemo se za promjenu zakonskih propisa kojima bi se, za sve preduzetničke djelatnosti prag za ulazak u sistem PDV-a sa sadašnjih 50 hiljada podigao na 100 hiljada konvertibilnih maraka. To je učinjeno u zemljama okruženja, to je učinjeno i u Srbiji i ne vidim razlog zašto ne bi bilo primjenjeno i kod nas“, rekao je Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.



Semberija info