DOM ZDRAVLjA: OBILjEŽEN SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLjA :: Semberija INFO ::

 

DOM ZDRAVLjA: OBILjEŽEN SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLjA


Dan mentalnog zdravlja u svijetu se obilježava već 30 godina i uvijek sa određenim temama.

-Ove godine tema je „Podignimo pogled, pogledajmo druge, pogledajmo ljude oko sebe, pomozimo drugima, razgovarajmo sa drugima, pričajmo o mentalnom zdravlju“,  a sve sa ciljem da se još više pažnje osveti mentalnom zdravlju, pojasnila je načelnik Centra za za zaštitu mentalnog zdravlja psihijatar dr Vesna Despotović. Prema njenim riječima, povećan je broj usluga u oblasti mentalnog zdravlja, a timovi u ovom centru pružaju usluge kroz indivdualni rad sa korisnicima, kroz grupne terapije, savjetovališta, rad na terenu, kroz okupaciono-radnu terapiju.

-Pandemija virusa korona doprinijela je povećanom broju građana koji traže usluge Centra za zaštitu mentalnog zdravlja, koje se manifesteju kroz stanje straha, ali i depresivnih stanja. Poređenja radi, prije nekoliko godina imali smo npr. 2. 000 usluga godišnje, a sad je to i oko 4. 000“, rekla je dr Despotović. Ona je dodala da građani sve više imaju razvijenu svijest o značaju posjete psihologu ili psihijatru, te da to više nije tabu tema. Psihijatar dr Oleg Grubač pojasnio je da se u Centra najčešće javljaju ljudi sa anksiozno-depresivnim poremećajem, stanjem anksioznosti, klasičnom depresijom, a manje sa klasičnim psihozama.

-Dominiraju anksiozni poremećaji, a ono što je uočljivo je da je povećan broj pacijenata sa ovim dijagnozama. U Centru, osim farmakoterapije, imamo stručan kadar koji pruža svu vrstu podrške za liječenje i očuvanje mentalnog zdravlja“, rekao je dr Grubač. Govoreći o radno-okupaciponoj terapiji, psiholog Anđela Borovina pojasnila je da pacijenti svakodnevno dolaze u Centra i bave se aktivnostima za koje imaju najviše afiniteta, a to su uglavnom slikarski, ručni, izrada nakita, dekorativnih predmeta i sl. Prema njenim riječima, radno-okupacionom terapijom najviše se postiže na socijalizaciji, koja je pacijentima potrebna. Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, organizovana je i izložba radova koji su rezultat radno-okupacionih terapija.

Semberija info