Predstavljena knjiga „Spomenica akademiku Ljubomiru Zukoviću“ :: Semberija INFO ::

 

Predstavljena knjiga „Spomenica akademiku Ljubomiru Zukoviću“


Večeras je u prostorijama „Sokolskog doma“ Bijeljina u organizaciji Gradskog odbora SPKD „Prosvjeta“ Bijeljina, predstavljena knjiga „Spomenica akademiku Ljubomiru Zukoviću“, koje je upriličeno povodom 120 godina SPKD "Prosvjeta" i u susret 29. "Višnjićevim danima" u Bijeljini.



 Knjigu „Spomenica akademiku Ljubomiru Zukoviću“ objavila je Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske povodom trogodišnjice smrti akademika Ljubomira Zukovića.

Na večerašnjem predstavljanju knjige govorili su prof. dr Jelina Đurković, prof. dr Cvijetin Ristanović i Dušanka Novaković, članovi Gradskog odbora SPKD „Prosvjeta“ i urednici časopsa „Srpska vila“ o profesorskom, naučnom, publicističkom i literarnom radu akademika Ljubomira Zukovića.
 

Jelina Đurković, profesor narodne književosti kazala je da Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske ima običaj da svojim akademicima odštampa spomenicu.

-U spomenici se nalaze uglavnom reprezentativni tekstovi, koji su posvećeni akademiku. Veliki broj takvih spomenica je već objavljeno, a večeras smo predstavili spomenicu profesoru i potpredsjedniku Akademije, pokojnom Zukoviću, koji je inicirao nastanak časopisa „Srpska vila“ i dao mu ime“, kazala je Đurkovićeva.
 

Profesor doktor Cvijetin Ristanović, član uredništva časopisa „Srpska vila“ i član Gradskog odbora SPKD „Prosvjeta“ Bijeljina, koji je večeras govorio o djelima prof. Zukovića, koja pripadaju publicistici i čistoj književnosti, rekao je da su dugi niz godina sarađivali sa prof. Zukovićem i da na neki način osjećaju dužnost i da mu se na dostojanstven način oduže.
 

-Treba da mu se odužimo za sve ono, što je on, kao ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u prvoj Vladi Republike Srpske dao Bijeljini, a i ostalim mjestima u RS. Cijeli radni vijek je bio asistent, zatim docent, nakon toga profesor i na kraju redovni profesor na katedri za narodnu književnost u Sarajevu, a zatim u Istočnom Sarajevu. Malo je poznato da se profesor posle penzionisanja posvetio pripovjedačkom radu i objavio tri knjige iz ove oblasti, koje su dobile značajan publicitet u našoj književnosti“, istakao je prof. dr Ristanović.

Semberija info