Đurđević: Narodne pare trošene na nezakonit način :: Semberija INFO ::

 

Đurđević: Narodne pare trošene na nezakonit način


Što se tiče aktuelnog pitanja zapošljavanja novih radnika u Gradskoj upravi i pitanja, da li će nedostajati sredstava za plate zaposlenih u gradskoj administraciji, mogu slobodno da kažem da je u pitanju neodgovorno postupanje, prekršena je fiskalna odgovornost, zaposlen je ogroman broj ljudi bez javnog konkursa i bez ikakvih kriterijuma, ličnom odlukom jednog čovjeka, izjavio je predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević na konferenciji za štampu kojoj su prisustvovali odbornici Koalicije “Dogovor za Bijeljinu”, održanoj uoči  16. redovne sjednice gradskog parlamenta.

Đurđević je istakao da će, prema analizi Odjeljenja za finansije, za isplatu plata i bruto primanja zaposlenih u gradskoj administraciji u 2022. godini nedostajati oko 1,3 miliona KM.

“Povećan je broj radnika na neodređeno vrijeme. Na dan 30.juna ove godine privremeno je bilo zaposleno 71 lice i za njihove plate, za jedan mjesec, trebalo je izdvojiti oko 173.220 KM. Na godišnjem nivou to bi iznosilo 2,1 milion KM. Pomenutih 1,3 miliona KM, koji nedostaju i 800.000 KM su sadržani u tih 2,1 milion KM. Dobili smo informaciju od Poreske uprave RS da, zaključno sa današnjim danom, ima oko 107 zaposlenih radnika na određeno vrijeme. To znači da je u međuvremenu, u toku predizborne kampanje, zaposleno još 36 radnika. Godišnji iznos sredstava za plate 107 radnika je oko tri miliona KM. Trenutno je angažovano i 33 radnika po ugovoru o djelu”, izjavio je Đurđević, naglasivši da je u međuvremenu upravni inspektor utvrdio nepravilnosti oko zapošljavanja 26 zaposlenih radnika na određeno vrijeme.

“Sve su to narodne pare, potrošene na nezakonit način. Pitanje je, da li treba legalizovati zapošljavanje 107 radnika bez javnog konkursa i trošenje više stotina hiljada KM narodnog novca za ovu namjenu. Mi ovakvo postupanje gradonačelnika nećemo podržati, niti ćemo legalizovati nezakonit rad i nezakonito trošenje budžetskog novca”, istakao je Đurđević, naglasivši da će odbornici Koalicije “Dogovor za Bijeljinu” tražiti finansijsku i kadrovsku analizu, te precizne odgovore o kriterijima kojima se gradonačelnik rukovodio prilikom zapošljavanja radnika na određeno vrijeme.

Stajić: Nedovoljna finansijska podrška poljoprivrednicima

Odbornik Drago Stajić, član Komisije za poljoprivredu u Gradskoj upravi Bijeljina, izjavio je da je predložena finansijska podrška za nadoknadu štete od suše poljoprivrednicima, u iznosu od 100 KM po hektaru, nedovoljna, te da Koalicija “Dogovor za Bijeljinu” traži da da ta pomoć iznosi 200 KM po hektaru, a da limit za 10 hektara iznosi 2.000 KM.

“Ni sa 200 KM pomoći šteta se ne može nadoknaditi, ali se bar može ublažiti. Ukoliko gradonačelnik do sjednice skupštine ne promijeni odluku, mi ćemo u prijedlogu budžeta za 2023. godinu tražiti da ta pomoć bude uvrštena u budžet za narednu godinu. Ministarstvo poljoprivrede bi na vrijeme djelovalo da je gradonačelnik pravovremeno proglasio elementarnu nepogodu za Bijeljinu”, izjavio je Stajić.

Lazarević: Koalicija nije bila kočničar, već konstruktivan faktor

Odbornik Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina, izjavio je da je “gradonačelnik dva puta tokom ljeta pokazao da je nedogovoran prema poljoprivrednim proizvođačima, jer je vodio neuspješne sastanke oko otkupne cijene pšenice i nije na vrijeme proglasio sušu kao elementarnu nepogodu”.

“Semberija je imala uslove za proglašenje elementarne nepogode suše, ali se zakasnilo s tom odlukom. Ponižavajuće je poljoprivrednicima dodijeliti po 100 KM, ali mi ćemo I takvu odluku usvojiti, te ćemo amandmanom poljoprivrednicima nadomjestiti još toliko sredstava. Omogućićemo im i isplatu premije za pšenicu od pet pfeniga. Koalicija “Dogovor za Bijeljinu” nije bila kočničar, već je konstruktivno djelovala do sada i mi smo opredijeljeni za razvoj Semberije”, istakao je Lazarević.

Semberija info