GRAD BIJELjINA USKORO DOBIJA PRIHVATILIŠTA ZA DJECU U RIZIKU :: Semberija INFO ::

 

GRAD BIJELjINA USKORO DOBIJA PRIHVATILIŠTA ZA DJECU U RIZIKU


Povodom obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, danas je u zgradi Gradske uprave Grada Bijeljina, održan sastanak između  predstavnika Radne grupe za izradu elaborata za osnivanje Prihvatilišta za djecu u riziku i gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića.

 Problematika trgovine ljudima gorući je problem, na koji se mora proaktivno djelovati kako bi se spriječili najteže oblike kršenja dječijih prava kao što su trgovina djecom i nasilje nad djecom.

Dragan Joković, direktor Udruženja građana „Otaharin“ Bijeljina rekao je Udruženje građana „Otaharin“ pokrenulo niz inicijativa da se uspostave novi niz usluga zbrinjavanja djece u riziku.

-Gradska uprava Grada Bijeljina i sam gradonačelnik imenovali su radnu grupu za izradu elaborata, odnosno dokumenta za uspostavljanje nove usluge odnosno prihvatilišta koja bi pomogla kod zbrinjavanja potencijalnih žrtava/žrtava trgovine ljudima ili djece koja su najčešće žrtve na području našeg grada, ali možda i same regije. Svjedoci smo da svakodnevno imamo djecu u prosjačenju, povećan broj radne eksploatacije djece, kao i dječijih brakova. Uz vrijedan rad svih učesnika radne grupe i podršku gradonačelnika, došli smo do dogovora da se ide u realizaciju ovog projekta, a u narednim danima biće upriličena jedna studijska posjeta u Srbiji i možemo očekivati do kraja godine da imamo jedno rješenje koje bi već u toku sledeće godine moglo biti kao nova socijalna usluga koja bi pomogla kod zbrinjavanja ove djece“, istakao je Joković.

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine rekao je da su tokom sastanka razgovarili o svim društveno negativnim pojavama koje se pored trgovine ljudima tiču i kršenja dječijih prava imajući u vidu kolika je stopa prosjačenja, trgovine ljudima i nasilja u porodici, ali i  svih onih pojava koje dovode do toga da djeca budu na ulici ili su u riziku da to postanu.

-Ključ, ali i rješenje društveno - negativnih pojava koji je danas bio predmet samog sastanka i obilježavanja Evropskog dana protiv trgovine ljudima jeste i adaptacija objekta u Puškinovoj ulici. Kroz partnerski odnos Udruženja građana „Otaharin“ i Grada Bijeljina sa materijalno finansijskim sredstvima, taj objekat će u narednih par mjeseci biti adaptiran i koji će funkcionisati kao prihvatilište za oko 10 korisnika. Ovo je vid jednog prelaznog rješenja, a drugi operativni korak je da grad Bijeljina kao regionalni centar ima novo socijalno pravo za djecu koja su na ulici ili za djecu koja su u riziku da to postanu, a u pitanju je izgradnja jednog novog većeg prihvatilišta. Do kraja oktobra, imaćemo studijsku posjetu Kragujevcu, koji pod jednom funkcionalnom cjelinom ima i savjetovalište za djecu i porodicu, a i prihvatilište. Tokom te posjete sagledaćemo funkcionalnost i izgled tog objekta, kako bi po principu uspostavljavnja prakse socijalnog prava u gradu Kragujevcu, pa ta iskustva prenijeli i u naš grad, izradili projektno - tehničku dokumentaciju za novo prihvatilište većeg kapaciteta, kako bismo dugoročno suzbili veliku stopu prosjačenja koja se nalazi u našem gradu, izuzimanje djeteta koje živi u porodici gdje je prisutno nasilje i u socijalno neprihvatljivim uslovima, gdje djeca žive u najtežim oblicima siromaštva“,  pojasnio je gradonačelnik Petrović.

Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu RS i član grupe za izradu elaborata za osnivanje Prihvatilišta za djecu u riziku u gradu Bijeljina, kazala je da je sa svoje pozicije zamjenika Ombudsmana za djecu bila veoma zainteresavana za ovu vrstu socijalne usluge imajući u vidu potrebe djece, koja se na neki način nalaze u riziku od siromaštva ili nasilja, da imaju negdje da budu „sklonjena“ i da im se pruži adekvatna zaštita.

-Sama činjenica da imamo značajniji broj problema sa kojima se djeca susreću, prosjačenja, siromaštva i nasilja, a kojih je evidentiran blagi porast tokom ove godine, svakako bi bilo jako korisno da dođemo do ove socijalne usluge. Veoma bi bilo značajno za djecu i porodicu da to prihvatilište ne bude samo za zbrinjavanje djece, da budu sklonjena iz situacije rizika, nego da se tokom njihovog boravka tu radi na njihovom jačanju, na vraćanju njihovog samopouzdanja i u poziciju da zadovolje svoje potrebe u ambijentu koji je za njih podsticajan, jer ne mora svaki put da bude porodica taj ambijent koji je podsticajan. Jako je važno da Centri za socijalni rad  tokom boravka djece u prihvatilištu rade na jačanju roditeljskih i porodičnih kapaciteta, kako bi se djeca vratila u njima povoljan razvojni ambijent“, zaključila  je Vukovićeva.

(Semberija info)