SEMBERSKOM POLjOPRIVREDNIKU TREBA PODRŠKA, A NE PRAZNA PRIČA :: Semberija INFO ::

 

SEMBERSKOM POLjOPRIVREDNIKU TREBA PODRŠKA, A NE PRAZNA PRIČA


Na jučerašnjoj konferenciji za medije koalicije „Dogovor za Bijeljinu“ čuo se niz besmislica s ciljem da se u drugi plan stavi gradonačelnikov prijedlog Odluke o pomoći poljoprivrednicima i onemogući konkretna pomoć poljoprivrednicima kojima je ona prijeko potrebna.
 
Ljudi koji su među odbornicima i u Agrarnom fondu zaduženi da misle o dobrobiti poljoprivrednika, sjetili su se samo dan prije sjednice Skupštine grada Bijeljina da je iznos sredstava predložen gradonačelnikovom odlukom nedovoljan i da ga treba povećati. Nažalost, naš budžetski okvir je ograničen i iznos predloženih sredstava od više od 1,2 miliona konvertibilnih maraka je maksimalan moguć u ovom trenutku. Ove godine po prvi put u istoriji Bijeljine, za agrar je iz gradskog budžeta izdvojeno oko 3,5 miliona KM, a i dalje ostajemo jedna od rijetkih lokalnih zajednica koje na ovaj način podržavaju poljoprivredu.
 
Imajući u vidu sve ovo, jasno je da jučerašnji govornici na konferenciji za medije po ko zna koji put pokazuju nerazumijevanje načina na koji funkcioniše budžet i licemjerno pokušavaju da uzmu koji poen kod semberskog domaćina.
 
Umjesto toga, koaliciji koja u svom imenu ima „Dogovor“ predlažemo da iskoriste svoje lične i stranačke veze u vrhu vlasti Republike Srpske i BiH, kako bi poradili više na primjeni sistemskih mjera koje bi dugoročno riješile probleme poljoprivrede, poput: ukidanja akciza na gorivo, smanjenje PDV-a na vještačko đubrivo, zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje. Sem toga, budžet kojim raspolaže Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je 30 puta veći od sredstava koja grad Bijeljina izdvaja za agrar, iako suštinski nije nadležan za to. Zato  pozivamo resorno Ministarstvo i koaliciju „Dogovor“, ukoliko misle da mogu pomoći novčano poljoprivrednicima, da dio sredstava sa republičkog nivoa usmjere u Semberiju i obezbijede po hektaru obradivih površina bar onoliko novca koliko je obezbijedio grad Bijeljina, ali i da ispune zakonsku obavezu da budžet za poljoprivredu iznosi 6% od ukupnog budžeta odnosno, za ovu godinu 250 miliona KM, umjesto sadašnjih stotinjak miliona.
 
Tako će najbolje dokazati lokal i svaki drugi patritozam kojim se busaju!


GRADONAČELNIK 
Ljubiša Petrović