Predavanje o pravilnoj ishrani: Zdrave navike se stiču od ranog djetinstva :: Semberija INFO ::

 

Predavanje o pravilnoj ishrani: Zdrave navike se stiču od ranog djetinstva


U Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“, večeras je održano predavanje za roditelje i vaspitače pod nazivom „Zdravo jedi, zdravo rasti“.

O važnosti pravilne ishrane i fizičke aktivnosti , na predavanju su govorili stručnjaci iz oblasti zdravstva i fizičkog vaspitanja, specijalista pedijatrije dr Stojanka Škorić i prof.dr Dalibor Stević.
 

Predavanje se realizuje u okviru Nedjelje zdravog života, koja se u Dječijem vrtiću “Čika Jova Zmaj”, obilježava već nekoliko godina, istakao je direktor Slaviša Vujanović.
 

-Smatramo da je potrebno od najranijeg uzrasta učiti djecu o formiranju zdravih navika, koje se odnose na zdravu ishranu, zdrav odnos prema svom tijelu i fizičku aktivnost.. Večerašnje predavanje je namijenjeno vaspitačima i roditeljima, gdje će imati priliku da se upoznaju sa načinima rada sa djecom predškolskog uzrasta, kako bi ona usvojila zdrave životne navike. Naša želja je da se kroz ishranu, u vrtiću djeca razvijaju zdravo i da stiču zdrave navike, za šta su nam potrebni i partneri, a to su na prvom mjestu roditelji. Ono što je bitno pomenuti jeste da mi u našem vrtiću, već godinama realizujemo zdravu ishranu i u tome sarađujemo sa Institutom za javno zdravstvo, Ministarstvom prosvjete kulture, kao i sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i već sutra očekujemo da ćemo dobiti sertifikat koji potvrdjuje da smo prijatelji zdrave ishrane kod djece mlađeg uzrasta”,   rekao je Vujanović.

Specijalista pedijatrije dr Stojanka Škorić, naglasila je ovom prilikom da se navika pravilne ishrane stiče već u ranom djetinjstvu.
 

-Početak zdravog života je dojenje i mi pedijatri uvijek insistiramo na tome. Kroz pravilnu ishranu djeca ostvaraju svoj tjelesni i duhovni potencijal i to je uvod u zdravlje u kasnijem životnom dobu. Ako dijete u svojoj porodici ima zdravu ishranu, kao i u vrtiću i tokom škole ,u kasnijem životnom dobu to je prevencija od mnogih bolesti poput hipertenzije i šećerne bolesti”, rekla je doktor Škorić.
 
Organizator ovog predavanja je Dječiji vrtić“Čika Jova Zmaj”, u saradnji sa Domom zdravlja Bijeljina, Pedagoškim fakultetom i Narodnom bibliotekom „Filip Višnjić“.


Semberija info