ĐURĐEVIĆ: BIJELjINA KAO MJESTO OKUPLjANjA POZORIŠNIH UMJETNIKA :: Semberija INFO ::

 

ĐURĐEVIĆ: BIJELjINA KAO MJESTO OKUPLjANjA POZORIŠNIH UMJETNIKA


Predsjednik Skupštine grada Bijeljine Aleksandar Đurđević istakao je večeras zadovoljstvo što je Bijeljina domaćin premijere predstave „Hasanaginica“ u režiji Dušana Tuzlančića, ističući da je ovo najbolji dokaz potencijala koje grad ima zbog svoga položaja, ali i odličan primjer načina promocije  Bijeljine kao grada kulture.

On je izrazio nadu da će ova predstava pronijeti ime Gradskog pozorišta "Semberija" širom drugih gradova u kojima će se igrati, ali i da će ovaj glumački ansambl pod Tuzlančićevim rukovodstvom ponoviti uspjehe bijeljinskih pozorišnih stvaralaca iz vremena prije rata u BiH.

"Gradsko pozorište `Semberija`, čiji osnivač je Skupština grada, i Dušan Tuzlančić su ovim projektom, koji je okupio i glumce iz Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, pokazali da je Bijeljina mjesto okupljanja svega najljepšeg u našem narodu. To je velika šansa i do nas u Bijeljini je da je i iskoristimo," rekao je Đurđević pred početak večerašnje premijere.

Predstava "Hasanaginica", po istoimenoj narodnoj baladi, u dramatizaciji akademika Ljubomira Simovića i režiji Dušana Tuzlančića, koprodukcijski je projekat Gradskog pozorišta "Semberija" i Narodnog pozorišta Republike Srpske, u kojem glumački ansambl predvode glumci Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

"Hasanaginica" predstavlja do sada najveći poduhvat bijeljinskog pozorišta, istovremeno i izuzetno značajan pozorišni događaj u Republici Srpskoj.

Radu na ovoj predstavi prethodile su dvije godine priprema, a utorsku ekipu predstave čine vrhunski pozorišni umjetnici: scenograf Marija Kalabić, kostimograf Marina Sremac, lektor Radovan Knežević i Vlatko Stefanovski kao autor muzike.

Nakon večerašnje premijere u Bijeljini, prvo izvođenje "Hasanaginice" biće u Banjaluci 9. decembra.