Prezentacija topografskih znakova na jezicima nacionalnih manjina :: Semberija INFO ::

 

Prezentacija topografskih znakova na jezicima nacionalnih manjina


Danas su u Gradskoj upravi  javnosti predstavljene nove topografske oznake ,na jezicima nacionalnih manjina.
 

Izrada i postavljanje topografskih znakova u Bijeljini realizovani su u saradnji sa Koordinacionim odborom za nacionalne manjine, koje je neformalno tijelo kojem predsjedava Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, a koje su podržali Evropska unija i Vijeće Evrope.

-Grad Bijeljina je jedan od pet lokalnih zajednica koji je implementirao projekat postavljanja topografsih znakova na jezicima nacionalnih manjina. Kao što znate u Bijeljini postoje dvije nacionalne manjine, romska, koja je najbrojnija i slovačka nacionalna manjina  i u dogovoru sa njihovim predstavnicima uradili smo ukupno tri znaka”, rekao je Ljubiša Stanišić iz  Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Bijeljina.
 

Predsjednik Udruženja Slovaka „Juraj Janošik“ iz Bijeljine Danijel Štefek, naglašava da je ovaj projekat veoma značajan za Slovake u Bijeljini.

-Realizacijiom ovog  projekta, dolazi do vidljivosti nacionalnih manjina, tako da je postavljanje dvojezičnih znakova kojim su označeni objekti koji su važni za život Slovaka , vrlo značajno.Mislim da treba  mnogo više da  radimo na promociji  vidljvosti nacionalnih manjina u BiH”, smatra Štefek.
 

Pored tri znaka koja su postavljena u Bijeljini, još 46 znakova je postavljeno u Prnjavoru, Srpcu, Gradišci i Laktašima.

-Ovaj projekat je značajan za Grad Bijeljinu, zato što je ovo zajednica koja dugo godina njeguje  ovakvu vrstu projekata koji su posvećeni manjinama.Mi nastavljamo i nadamo se da ćemo u narednom periodu moći implementirati i druge projekte koji su posvećeni poboljšanju položaja manjina, posebno romske manjine koja u većem broju živi i ovdje na prostoru Grada Bijeljina”, rekla je Saliha Đuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.
 
Bosna i Hercegovina, kao država članica Vijeća Evrope, potpisala je dvije konvencije koje utvrđuju osnovne principe zaštite prava nacionalnih manjina - Evropska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima (ECRML) i Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina (FCNM). Monitoring tijela Vijeća Evrope kao i Komitet ministara, svojim su preporukama u više navrata podsjetili Bosnu i Hercegovinu da je postavljanje topografskih oznaka na jezicima nacionalnih manjina važan korak ka ispunjavanju obaveza.

Postavljanje topografskih osnaka na jezicima nacionalnih manjina je podržano kroz projekat „Promocija različitosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini“.

Semberija info