BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: PROMOCIJA DVA ROMANA :: Semberija INFO ::

 

BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: PROMOCIJA DVA ROMANA


U okviru manifestacije “Višnjićevi dani”, Naroda biblioteka “Filip Višnjić” pripremila je i predprogram, predstavljajući djela zavičajnih pisaca.

-Povodom značajne manifestacije “Višnjićevi dani” organizovali smo promociju knjiga “Ogledi, besjede, eseji”, autora profesora dr Cvijetina Ristanovića i “Kad sjećanja zabole”, autora mr Ljiljane Lukić, a već sutra, 28.oktobra, imaćemo susrete mladih pjesnika “Na Filipovim stazama”, rekla je direktor Biblioteke Željana Arsenović. Autor knjige  “Ogledi, besjede, eseji”, profesor dr Cvijetin  Ristanović, podsjetio je da je knjiga objavljena prije godinu dana, te da sam naslov govori da je knjiga heterogenog sadržaja.



-Želio sam da sve ono što je godinama pisano i govoreno, a nije objavljeno, saberem u jednu knjigu i da to prezentujem čitaocima. U prvom dijelu knjige nalazi se desetak ogleda koji su prvenstveno vezani za zavičajne pisce, počev od Filipa Višnjića, preko Slavka Mićanovića do savremenika, Tihomira Nestovića. U knjizi su i moje tri besjede, koje su pisane povodom praznika, a tu su i eseji, književna vrsta u kojoj autor slobodno razmišlja o različitim temama”, rekao je prof. dr Ristanović. Knjiga autorke mr Ljiljane Lukić “Kad sjećanja zabole”, kako je istakla, “osmi je i završni roman, jer saga o gospodi Zlatonosovićima i dr Nikolu je završena u epilogu romana”.

-Svih prethodnih sedam romana vezani su za početke petnaestog vijeka, a osmi obrađuje radnju osamdesetih godina. Radnja je zapletena i interesantna, a svi koji su pročitali roman, kažu da su ga čitali u jednom dahu. Tema je neobična, svi znamo da je bezbroj ljubavnih tema u književnosti, ali ovdje je specifična ljubavna tema, pitanje incest među bratom i sestrom koji nisu znali da su brat i sestra, a to je grijeh njihovih roditelja koji im nisu saopštili da imaju vanbračnu djecu”, pojasnila je mr Lukić. Promociji dva romana, koju su organizavali Narodna biblioteka “Filip Všnjić” i SPKD “Prosvjeta”, prisustvovao je značajan broj poštovalaca pisane riječi.

Semberija info