JU NARODNA BIBLIOTEKA „FILIP VIŠNjIĆ“ BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

JU NARODNA BIBLIOTEKA „FILIP VIŠNjIĆ“ BIJELjINA


Na stazama Višnjića

U JU Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ Bijeljina, danas su održani susreti mladih pjesnika sa tromeđe Srbije, Hrvatske i Republike Srpske pod nazivom „Na Filipovim stazama“. Susret mladih pjesnika održava se u okviru pretprograma manifestacije „Višnjićevi dani“ koja se tradicionalno obilježava u Bijeljini.
 

- Izuzetno je značajno da svi zajedno možemo da se nađemo na jednom mjestu i da promovišemo ono što je nastalo prethodnih godina , da nastanu neka nova djela koja čeka Zbornik, a koji će izaći sljedeće godine. Prošle godine smo izdali „Jutarnji prozor“, a to su sva djela koja su  nastala na prošlogodišnjim susretima koji su bili u online formi, jer djeca iz Vukovara i Srbije nisu dolazila zbog pandemije virusa korona, te su jedino su bila prisutna naša djeca. Imamo izuzetno veliki broj imena koja polako uvodimo u književnost , da budu poznati, iako su još uvijek djeca, što nam je izuzetno drago. Nastavićemo da održavamo ove susrete u godinama koje su pred nama, a ovo je i dugogodišnja tradicija , tako da smo vjetar u leđa svim našim mladim književnicima“, istakla je Željana Arsenović, direktorka Biblioteke „Filip Višnjić“ Bijeljina.
 

Nedeljko Terzić, pisac iz Sremske Mitrovice i idejni tvorac književne radionice podsjetio je da književna radionica traje od 2005. godine, te da je sa radom je počela u Srbiji, zatim u Dvorovima, a trenutno se održava u Biblioteci „Filip Višnjić“.

-Taj period predstavlja period odrastanja i stvaranja književnosti iz jedne iskrene duše, kao što je to dečija duša. Svedočanstvo svemu tome su ovi Dečiji zbornici. Svake godine dobijamo jedan Zbornik i to je jedna knjiga svih onih koji se bave pisanjem.Za mene kao idejnog tvorca književne radionice, zanimljiv je podatak da sam na prvoj imao nekoliko njih koji su imali 18 godina“, kazao je Terzić.

Nevenka Lukić, nastavnica iz Vukovara kazala je da na literarne susrete djece dolazi od osnivanja radionice.
-Naši đaci su uvek sa radošću iščekivali ove susrete, jer su na njima upoznavali mnogo druge divne dece i drage ljude koji su nas sa radošću uvek dočekali. Voleli su čitati i pisati, razmenjivati pesmice sa drugim učenicima, kao i adrese pa su se i jedno vreme družili“, istakla je Lukićeva.
Marija Stevanović, učenica Gimnazije „Filip Višnjić“ Bijeljina istakla je da joj je izuzetna čast i zadovoljstvo što je učesnik književne radionice.

-Veliku zahvalnost dugujem direktroki moje škole i direktorki biblioteke koje imaju veliku ulogu u tome da smo mi danas okupljeni ovdje. Prije dvije godine izdala svoj prvenac, zbirku pjesama pod nazivom „Put u nesaznanju“ gdje sam  čitav svoj dugogodišnji rad, kada je u pitanju pisanje objedinila i sročila u tu knjigu. Moj cilj je da i dalje pišem i neću se tu zaustaviti, jer je poezija najkorisnija i najsavršenija riječ“, zaključila je Stevanovićeva.

Na ovogodišnjim susretima učešće su uzeli mladi pjesnici iz Šida,Pećinaca, Sremske Mitrovice, Vukovara i Bijeljine. Sa područja grada Bijeljina učešće su uzele osnovne i srednje škole,  Gimnazija „Filip Višnjić“, Tehnička škola „Mihajlo Pupin“,  osnovne škole „Jovan Dučić“ i „Sveti Sava“ iz Bijeljine, te „Petar Kočić“ Brodac.