BOLNICA “SVETI VRAČEVI”: PREVENTIVNI PREGLEDI POVODOM SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV MOŽDANOG UDARA :: Semberija INFO ::

 

BOLNICA “SVETI VRAČEVI”: PREVENTIVNI PREGLEDI POVODOM SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV MOŽDANOG UDARA


Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara u  JZU Bolnica “Sveti vračevi”, organizovani su  besplatni  ultrazvučni  pregledi  krvnih sudova glave i vrata, za preventivne preglede prijavilo se oko 300 građana. Preglede su obavljala tri medicinska tima na čelu sa doktorima, dr Goran Maksimović, neurolog, načelnik Odjeljenja za neurologiju, zatim šef Odjeljenja neurolog dr Aleksandar Jovičić i neurolog dr Jelena Stevanović, šef Jedinice za moždane udare. Direktor Bolnice prof.dr Zlatko Maksimović naglasio je da u ovoj zdravstvenoj ustanovi mnogo ulažu u kadrove i opremu, a sve sa ciljem da građani imaju što kvalitetniju medicinsku uslugu.

-Zdravlje i znanje nemaju cijenu, a mi nastojimo da svakodnevno pravimo iskorake u svim granama medicine. Ulažemo u znanje, a u našoj Bolnici se već rade operacije začepljenja krvnih sudova vrata, a pored naših doktora, angažovan je i profesor dr Marko Dragaš iz Kliničkog centra Srbija, poznati stručnjak za vaskularne bolesti ”, rekao je prof. dr Maksimović. Načelnik Odjeljenja za neurologiju dr Goran Maksimović rekao je da podizanje nivoa svijesti o značaju borbe protiv moždanog udara, veoma važno.



-Moždani udar po smrtnosti je na drugom mjestu u svijetu, a po invalidnosti na prvom. To ne samo da je medicinski, nego i ekonomski problem, tako da je prevencija izuzetno važna. Primarna prevencija se odnosi na pacijente nikad nisu imali moždani udar, ali imaju faktore rizika, a sekundarna prevencija se odnosi na pacijente koji su već doživjeli moždani udar i da se ne desi recidiv, odnosno, ponovni moždani udar”, rekao je dr Maksimović. On je naglasio da građani treba da budu upoznati sa osnovnim simtomima moždanog udara,kao i načinima kako spriječiti moždani udar.

-Neophodno je prepoznati i liječiti faktore rizika, a to su povišen krvni pritisak, šećerna bolest, povišen holesterol, potrebna je redovna fizička aktivnost, pravilna ishrana bogata voćem i povrćem, a smanjiti unos soli, šećera i masnoća, ne pretjerivati sa alkoholom, te prestati konzumirati cigarete”,rekao je dr Maksimović. On je dodao da je najugroženija starija populacija, ali da se moždani udar dešava i kod mladih, posebno kod mladih koji su u rizičnoj grupi, odnosno, koji konzumijraju alkohol, ili psihoaktivne supstance, narkotike i td. Prema njegovim riječima, liječenje moždanog udara je moguće ako se odmah reaguje i javi ljekaru. Zadovoljstvo akcijom preventivnih pregleda izrazili su brojni građani, a među njima i Ljiljana Rikić, kao i Paleksije Bojić. Oni su naglasili da zdravlje treba da je svima na prvom mjestu, jer uvijek je bolje spriječiti nego liječiti. Pacijent koji je imao dva blaža moždana udara, Sadik Pazarac izrazio je zahvalnost doktorima Bolnice na stručnosti, ali i na organizovanju akcija preventivnih pregleda.

Semberija info