SAOPŠTENjE ZA JAVNOST AGRARNOG FONDA BIJELjINA: KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV GRADONAČELNIKA :: Semberija INFO ::

 

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST AGRARNOG FONDA BIJELjINA: KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV GRADONAČELNIKA


Poštovani poljoprivredni proizvođači!

Kao što smo i obećali da ćemo vas redovno obavještavati o našim aktivnostima bitnim za podršku vaše djelatnosti, tako želimo da vas obavijestimo da je  „Agrarni fond Bijeljine“ u skladu sa svojom obavezom da na svaki mogući način zastupa interese poljoprivredne proizvodnje , analizirao „Zakon o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama“, „Statut Grada Bijeljina“ i izvještaj „Komisije za procjenu štete nastale elementarnom nepogodom-suša“ koju je formirao gradonačelnik tokom avgusta i došao do sljedećih zaklučaka:

1.) Šteta koja je nastala na usjevima, prije svega na kukuruzu, je ogromnih razmjera i prema nalazu Komisije za procjenu prelazi preko 63.000.000 KM
2.) S obzirom da je šteta nastala usljed suše tokom ljeta 2022. godine ogromna i da je napravila veliki udar na poljoprivrednu proizvodnju Semberije, potrebno je preduzeti sve mjere u ublažavanju posljedica koje propisuju zakonske norme i statutarne odredbe Grada Bijeljiina.

3.) S obzirorom na gore navedeno, Agrarni fond Bijeljine je zaključio da gradonačelnik Ljubiša Petrović nije postupio niti po „Zakonu o zaštiti i spasavanju u vanrednim situaciama“, niti  po „Statutu Grada Bijeljina“ , te je nesavjesnim radom u službi iz člana 322. stav 2. „Krivičnog zakonika Republike Srpske“ počinio krivično djelo na štetu poljoprivrednih proizvođača Semberije.

Zbog svega gore navedenog, zbog velike štete koju su pretrpjeli poljoprivredni proizvođači Semberije i zbog svjesnog izbjegavanja zakonskih odredbi koje bi stvorile osnov za pomoć Vlade Republike Srpske poljoprivrednicima , „Agrarni fond Bijeljine“ je danas podnio KRIVIČNU PRIJAVU protiv gradnačelnika Bijeline Ljubiše Petrovića , te ovim aktom prepustio nadležnim institucijama da stručno obrade ovu situaciju koja je ugrozila poljoprivrednu proizvodnju u Semberiji.

                                                                                                                                                         S poštovanjem, 
                                                                                                                                                Direktor Zlatan Lazarević