GRAD BIJELjINA: 104. GODINE OD OSLOBOĐENjA U PRVOM SVJETSKOM RATU :: Semberija INFO ::

 

GRAD BIJELjINA: 104. GODINE OD OSLOBOĐENjA U PRVOM SVJETSKOM RATU


Parastosom herojima borbe za slobodu u Prvom svjetskom ratu, polaganjem  cvijeća na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću i prigodnim kulturnim programom, obilježena je 104. godišnjica oslobođenja Bijeljine u Prvom svjetskom ratu. Branislav Tomić, predsjednik Udruženja „Kraljevina Srbija“, istakao je da Bijeljina obilježava jedan od najznačajnijih događaja u svom postojanju.

- Slavna srpska vojska je prije 104 godine donijela slobodu u ove krajeve. Narod u ovim našim krajevima vijekovima je čekao slobodu, robujući pod Otomanskom imperijom i Austro-Ugarskom monarhijom. Treba se podsjetiti da su njemačke okupacione snage po dolasku u Bijeljinu, na početku Drugog svjetskog rata, prvo srušile spomenik kralju Petru i zabranile proslavu dana oslobođenja u Velikom ratu. Spomenik kralju Petru je obnovljen, a nadamo se da će 10. novembar ponovo biti obilježavan kao Dan grada”, rekao je Tomić.



Predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević je naglasio da je ovo jedan od najvažnijih datuma u istoriji Bijeljine.
- Na ovaj značajan datum odajemo počast svim žrtvama, a samim tim da pokažemo da njegujemo slobodarsku ideju i ne zaboravljamo sve ono što je značajno za naš narod”, rekao je Đurđević.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović takođe je naglasio da je ovaj datum izuzetno značajan za Bijeljinu.
- Velika je žrtva podnesena u periodu od 1912. - 1918. godine, a na nama je da to ne zaboravimo i da se uvijek s poštovanjem sjećamo svih žrtava. Uradićemo sve da ih na dostojanstvn način spominjemo i radimo po njihovim načelima”, rekao je Petrović.

​Obilježavanje značajne godišnjice, Grad Bijeljina je organizovao sa Udruženjem „Kraljevina Srbija“.


Semberija info - O. Stjepanović