Održano predavanje na temu „Stop vršnjačkom nasilju“ učenicima Ekonomske škole u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Održano predavanje na temu „Stop vršnjačkom nasilju“ učenicima Ekonomske škole u Bijeljini


Policijski službenici PU Bijeljina, realizuju kampanju „Stop vršnjačkom nasilju“, a danas su u prostorijama Ekonomske škole Bijeljina učenicima održali edukativno predavanje na ovu temu.

Kampanja „Stop vršnjačkom nasilju“ ima za cilj upoznavanje učenika osnovnih i srednjih škola sa pojmom vršnjačkog nasilja, načinu ispoljavanja nasilja među djecom i mladima, kao i podizanje svijesti građana o značaju blagovremenog otkrivanja.

Srećko Panić, pomoćnik komadira Policijske stanice Bijeljina 2 kazao je da su danas učenicima Ekonomske škole prezentovali koje vrste vršnjačkog nasilja postoje, kako se manifestuju na um učenika, ali i kakve su sankcije i koje posledice može da nosi neko ko je žrtva vršnjačkog nasilja.

-Imali smo nekoliko slučajeva vršnjačkog nasilja u okviru Republike Srpske, a čak i jedno u Bijeljini. Mi hoćemo da im na što bolji način približimo, kako da pomognu jedni drugima prije svega, a ne samo da se priča o sankcijama.

Oni mnogo bolje između sebe znaju šta se dešava, nego što znaju nastavnici, roditelji, pa i policija“, kazao je Panić i dodao da je najblaži vid vršnjačkog nasilja fizičko nasilje, koje se najlakše otkriva, dok psihičko nasilje može trajati dugi niz godina, a da niko za to ne sazna i da ostavi trajne posljedice, koje dovode i do samoubistva.



-Prevencija za vršnjačko nasilje je da se prepozna, osuđuje i da se pomogne. Žrtve vršnjačkog nasilja su obično same, one se trude da budu isključene, osamljene i da same vode svoju borbu, jer ih je sramota da to ispričaju vršnjacima ili nekome drugom. Trudimo se da naučimo učenike da naprave inkluziju, da ih uključe u svoje aktivnosti, nastavne ili vannastavne, da ih uključe u društvo i na taj način da im pruže podršku“, istakao je Srećko Panić.

Dragica Mišikić, učenica trećeg razreda Ekonomske škole Bijeljina kazala je da u Ekonomskoj školi, vršnjačko nasilje nije toliko postojano, odnosno fizičko nasilje, ali da postoji psihičko nasilje.

-Zastupnjeno je zlostavljanje preko društvenih mreža, poruka i mnogih grupa koje su napravljene za ismijavanje učenika koji idu u školu. Ismijavaju učenike na osnovu toga gdje žive, koliko imaju odnosno koliko nemaju zapravo. U današnje vrijeme to je uobičajeno, ljudi to vide kao svakodnevnicu, ali to ne bi trebalo da bude svakodnevnica. Djeca koju oni zlostavljaju, mogu da zaostanu u mentalnom razvoju“, naglasila je Mišikićeva i dodala da je i ona bila žrtva vršnjačkog nasilja i prva koja je otišla kod školskog  psihologa.

-Bila sam zlostavljana mentalno, to nije bilo učestalo i bilo je na nivou razreda. Odlazila sam na redovne razgovore kod psihologa, razgovarala sam sa roditeljima. Današnji roditelji ne razgovaraju mnogo sa djecom i djeca nemaju veliku podršku od roditelja. Zbog toga jako su važna ovakva predavanja i edukacije“, istakla je Dragica Mišikić.

Semberija info