GRADSKA UPRAVA BIJELjINA: O UPISNOJ POLITICI U SREDNjE ŠKOLE :: Semberija INFO ::

 

GRADSKA UPRAVA BIJELjINA: O UPISNOJ POLITICI U SREDNjE ŠKOLE


O upisnoj politici u srednje škole, razgovarali su predstavnici Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, Privredne komore, Udruženja “Preduzetnik” i Gradske uprave. Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola istakao je da je obaveza da se do kraja decembra održe ovakvi sastanci i profilišu potrebna zanimanja.

- Privredna zajednica je predočila deficitarna zanimanja, a škole će nastojati da udovolje zahtjevu, odredili smo i broj učenika koji treba da se rasporede po odjeljenjima i broj odjeljenja koji ćemo upisati”, rekao je Đurić.



Direktor Područne privredne komore Bijeljina Slavica Marković je istakla da je upisna politika veoma značajna za privrednike.
- Deficitarna zanimanja koja su potrebna našim privrednicima u Bijeljini su građevinska, metalska i ugostiteljska struka, dakle, zanatska deficitarna zanimanja”, rekla je Markovićeva i dodala da je nedostatak i sektoru drvoprerade, te da je značajno da se organizuje i praktična nastava tokom školovanja.

Milorad Stević, izvršni direktor Udruženja “Preduzetnik” naglasio je da je evidentna potreba za zanatskom strukom.
- Sva građevinska zanimanja su deficitarna i mi smo to naglasili na sastanku, kuvari i konobari takođe, vozači motornih vozila, bravari i varioci, mesari i serviseri bijele tehnike”, rekao je Stević.

Savjetnik gradonačelnika Radoslav Ostojić je naglasio da se Gradska uprava trudi da prati potrebe tržišta rada.
- Trudimo se da svake godine, na ovakvim sastancima izvršimo analizu, kako bismo na najbolji način zadovoljili potrebe tržišta rada. Zanatska struka je defininitivno najpotrebnija, a mi ćemo se truditi da iz godine u godinu povezujemo potrebe obrazovanje i tržište rada, kako bismo omogućili da što više djece ima odgovarajuće obrazovanje, a nadamo se i odgovorajaće zarade”, rekao je Ostojić.


Semberija info - O. Stjepanović