STJEPAN TERZIĆ, NAČELNIK POLICIJSKE UPRAVE BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

STJEPAN TERZIĆ, NAČELNIK POLICIJSKE UPRAVE BIJELjINA


U periodu iza nas preduzete su značajne aktivnosti u cilju uspostavljanja što efikasnijeg sistema u borbi protiv svih vidova krimanala. Mi ćemo predano raditi na očuvanju i unapređenju sigurnosti svih građana Republike Srpske. Ministarstvo unutrašnjih poslova ulaže napore u opremanje policije i podmlađivanje kadrova, s ciljem da držimo korak sa svim bezbjednosnim agencijama u okruženju i svijetu’’, rekao je za ,,Semberija info’’ Stjepan Terzić, načelnik Policijske uprave Bijeljina.
 
 
Kako ocjenjujete stanje javnog reda i mira na području Policijske uprave Bijeljina u ovoj godini?

-Stanje javnog reda i mira na području Policijske uprave Bijeljina u proteklih 10 mjeseci možemo ocijeniti kao zadovoljavajuće. Policijski službenici su, pored redovnih aktivnosti, u vrijeme državnih i vjerskih praznika, provodili pojačane mjere i aktivnosti kroz više oblika preventivnog i represivnog djelovanja, što je dovelo do toga da se sveukupno stanje javnog reda i mira na području Policijske uprave Bijeljina može smatrati zadovoljavajućim. U prilog tome govore pokazatelji da je došlo do smanjenja broja evidentiranih slučajeva narušavanja javnog reda i mira za 68 ili za 15,1% u odnosu na isti period 2021. godine. Takođe, u izvještajnom periodu evidentiran je ukupan broj prekršaja narušavanja javnog reda i mira 554, dok je u istom periodu prethodne godine evidentiran 631 prekršaj, što je za 77 prekršaja ili za oko  12 % manje evidentiranih prekršaja narušavanja javnog reda i mira.
 
Kolika je rasvijetljenost krivičnih djela, odnosno kako ocjenjujete efikasnost policije na otkrivanju i rasvjetljavanju krivičnih djela?

-U periodu iza nas preduzete su značajne aktivnosti u cilju uspostavljanja što efikasnijeg sistema u borbi protiv svih vidova krimanala, a analizirajući sve činjenice i rezultate rada, stanje bezbjednosti na području naše Uprave možemo ocijeniti kao zadovoljavajuće. Koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela je oko 87%. Analizirajući strukturu krivičnih djela možemo konstatovati da je najveći broj evidentiranih djela opšteg kriminaliteta, čak 82%, zatim privrednog oko 10%.
 
Ukoliko bismo pravili poređenje sa proteklim godinama, da li je došlo do smanjenja ili povećanja broja otkrivenih krivičnih djela. Tu, prije svega, mislimo na teška krivična djela, razbojništva, teške provalne krađe, ubistva i slično?

-Došlo je do smanjenja broja krivičnih djela protiv imovine, naročito teških krađa, te se stanje i u tom segmentu može ocijeniti kao zadovoljavajuće. Naglasio bih da su i iz ostalih oblasti djela na istom nivou kao prethodnih godina ili u opadanju.
 
Kakvi su rezultati policije u otkrivanju krivičnih djela iz oblasti proizvodnje i trgovanja narkoticima?

-Rezultati u oblasti borbe protiv narkotika u 2022. godini su najbolji u odnosu na prethodne godine. Ukupno je zaplijenjeno više od 55 kilograma razne droge. U ovoj godini realizovane su operativne akcije ,, Neon“, i ,, Lampa“ i kroz te akcije, ali i ostale aktivnosti policije, evidentirano je 145 slučajeva u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, od čega je 36 krivičnih djela, dok je 109 prekršaja. Prijavljena su i 154 lica, od čega su tri ženskog pola. 
 
Kakav je kadrovski sastav policije, u smislu opremljenosti i zapošljavanja mlađih, obrazovanih policijskih službenika?

-MUP ulaže velike napore u opremanje policije i podmlađivanje kadrova, s ciljem da držimo korak sa svim bezbjednosnim agencijama u okruženju i svijetu. Mi ćemo predano raditi na očuvanju i unapređenju sigurnosti svih građana Republike Srpske.
 
Kakvo je stanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja? Tokom godine organizovali ste više akcija  vezanih za kontrolu saobraćaja na području Bijeljine?

-Stanje bezbjednosti saobraćaja za prvih deset mjeseci 2022. godine ocijenjeno je kao zadovoljavajuće, prije svega, zbog značajno manjeg broja saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima. U ovom periodu registrovano je ukupno 1.000 saobraćajnih nezgoda, od čega sa nastradalim licima  225 nezgoda, (22,5% od ukupnog broja), manje za 12,1% u odnosu na isti period 2021. godine. Dogodilo se sedam saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima(manje za 30%), u kojima je devet lica smrtno stradalo, (manje za 18%). Sa težim tjelesnim povredama evidentirano je 56 saobraćajnih nezgoda, (manje za 8,2%) u kojima su 62 lica teže tjelesno povređena,(manje za 19,5%), dok se sa lakšim tjelesnim povredama dogodilo 163 saobraćajne nezgode, (manje za 12%) u kojima je 247 lica lakše tjelesno povrijeđeno, (manje za 12%) u odnosu na isti period 2021. godine.

Na području grada Bijeljina evidentirano je 70% saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima. Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su nepropisno odstojanje (197 ili 20%), zatim oduzimanje prvenstva prolaza (136 ili14%), nepropisno izvođenje vožnje unazad (117 ili 12%), nepropisna i nebezbjedna brzina kretanja (91 ili 9%). Evidentirano je smanjenje učešća neprilagođene ili nepropisne brzine kretanja u uzrocima saobraćajnih nezgoda za oko 27%. Vozači pod dejstvom alkohola su prouzrokovali 136 saobraćajnih nezgoda ili oko 14% od ukupnog broja evidentiranih nezgoda, više za 13% u odnosu na proteklu godinu. Najčešće akcije pojačane kontrole saobraćaja, organizovane sa nivoa PU Bijeljina, bile su usmjerene na kontrolu vozača pod dejstvom alkohola, kontrolu brzine kretanja, i kontrolu poštivanja „odnosa vozač-pješak“, koje su imale za cilj smanjenje učešća ovih prekršaja, koji se ujedno dovode i u uzročno posljedičnu vezu sa nastankom težih oblika saobraćajnih nezgoda.

(Semberija info)