BERBA DUVANA, PRINOS ĆE BITI MANjI OD OČEKIVANOG :: Semberija INFO ::

 

BERBA DUVANA, PRINOS ĆE BITI MANjI OD OČEKIVANOG


Uprkos visokim, pravim tropskim temperaturama, ovih dana na njivama u Ljeljenči, Donjoj i Srednjoj Čađavica,te Zagonima, uveliko traje berba duvana. Berači odolijevaju visokim temperaturama, jer su, kako kažu, navikli na težak i naporan rad. Duvan se počinje brati rano ujutro, kako bi se nabralo što više dok još ima svježine u vazduhu.
 
Na imanju Ljubomira Radovanovića u Ljeljenči  duvanom je ove godine zasađeno oko tri hektara. Ljubomir kaže da je u toku treća berba.
 
-Loš je prinos duvana, što je pomalo i očekivano. Proljetos su nas ometali kišni dani, zemljište nije bilo adekvatno pripremljeno za sadnju. Nismo uspjeli na vrijeme okopati duvan i izvršiti prihranu biljaka. Ipak, ovo je jedan od boljih duvana u Semberiji u ovom trenutku. Dugo, još od prije rata proizvodim duvan na svom imanju, tako da sam se susretao i sa dobrim i sa lošim godinama. Otkupna cijena se ne mijenja godinama i to za nas, duvanare, predstavlja veliki problem. Ovo je skupa proizvodnja, a i radne snage je sve manje. Povećane su i dnevnice za berače duvana, jer ih plaćamo po 40 KM dnevno. Radimo ponekad i u gotovo nenormalnim uslovima, bez obzira na to da li je temperatura  40 stepeni Celzijusovih ili ukoliko pada kiša. Sušara se mora napuniti na vrijeme, da bi se proces sušenja odvijao kontinuirano. Ove godine očekujem prinos od tonu do 1,5 tona po hektaru, što je ispod mojih očekivanja“, kaže  Radovanović.
 
Čedomir Gotovčević, vršilac dužnosti direktora u preduzeću „Duvan“ kaže da je situacija na terenu izrazito šarolika, jer ima i dobrih i loših zasada duvana.
 
 - U startu, prilikom sadnje, proljetos, bilo je kašnjenja od 15 do 20 dana. Nastupio je nakon kišnog razdoblja u maju jedan duži sušni period u junu i julu. Zbog tvrdog zemljišta u jednom trenutku smo došli u situaciju da je istovremeno vršeno i okopavanje duvana i berba. Pojavio se i korov koji je dodatno otežao razvoj biljaka.  Tamo gdje se pojavila ambrozija na njivama, značajno je usporen razvoj biljaka“, kaže Gotovčević, ističući da će se vremenski uslovi nepovoljno odraziti na ovogodišnji rod duvana. Što se tiče prodaje i plasmana prošlogodišnjeg duvana, Gotovčević kaže da je ugovorena prodaja 130 tona sušenog lista duvana za Bugarsku, ali da ovo preduzeće raspolaže sa značajnim zalihama koje pokušava prodati kupcima u ovom dijelu Evrope.

Semberija info