Saopštenje sa sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Bijeljine :: Semberija INFO ::

 

Saopštenje sa sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Bijeljine


Povodom najavljenih obilnih padavina u narednim danima, danas je zasijedao Gradski štab za vanredne situacije Grada Bijeljina na kojem je razmatrana trenutna situacija u Semberiji u pogledu opasnosti od poplava.

Na sjednici je istaknuto da su ekipe Civilne zaštite prethodnih dana obilazile teren i da, pored potrebnog opreza, trenutno nema opasnosti od izlivanja vodotoka. Vodostaj na mjernoj stanici Rača na rijeci Savi vodostaj danas je iznosio 672 centimetra, a na mjernoj stanici Radalj na Drini 191 centimetar, a redovne odbrane od poplava se uvode kada vodostaj dostigne 970 centimetara u Rači, odnosno, 450 centimetara na Radlju. Stručnjaci predviđaju da će hidro-akumulacije kod Višegrada i Bajine Bašte primiti svu vodu od padavina narednih dana.

Takođe, prognoze padavina za naredne dane su djelimično ublažene u odnosu na prvobitne, a očekuje se i pad temperature, što će dodatno umanjiti količinu padavina u gornjem toku sliva rijeke Drine.

Kako bi strukture Civilne zaštite bile spremne da reauguju u slučaju potrebe, komandant Štaba, gradonačelnik Ljubiša Petrović je izdao naredbu gradskom Odjeljenju za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu Grada Bijeljina da u prvi stepen stavi Plan mjera pripravnosti, kao i da obezbijedi neophodna materijalno-tehnička sredstva za postupanje po Planu zaštite i spasavanja na vodi i Operativnom planu zaštite i spasavanja od poplava u gradu Bijeljina.

Gradonačelnik je, takođe, izdao naredbu gradskom Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine da, u slučaju potrebe, obezbijedi dovoljne količine pijeska za punjenje vreća, kao i da se odredi lokacija za deponovanje pijeska.  



Grad Bijeljina