Gradonačelnik Ljubiša Petrović na Drini u Janji - Nema razloga za strah od većih poplava :: Semberija INFO ::

 

Gradonačelnik Ljubiša Petrović na Drini u Janji - Nema razloga za strah od većih poplava


Odgovorno tvrdim da nema razloga za strah i paniku od evenetualnih većih poplava, što potvrđuje i stanje vodostaja na našem području. Trenutni vodostaji  ne mogu se porediti sa situacijom iz 2014. godine, izjavio je danas u popodnevnim časovima gradonačelnik Bijeljine i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Ljubiša Petrović prilikom obilaska nekoliko najkarakterističnijih kota na obali Drine u Janji.



“Današnji vodostaj Drine na mjernoj stanici Radalj iznosio je plus 98 centimetara. Protok vode iznosio je 509 metara kubnih u sekundi. U 2014. godini vodostaji su bili po nekoliko puta veći, čak i do osam puta veći je bio protok Drine.  Vodostaj rijeke Save na mjernom mjestu u Jameni trenutno iznosi 672 centimetra, dok se na 970 centimetara proglašava redovna odbrana od poplava. U koordinaciji sa hidrocentralama, gradovima i opštinama koje se nalaze uzvodno na Drini, pratimo situaciju”, izjavio je  Petrović, naglasivši da ni hidrološka predviđanja I najavljene padavine za ponedjeljak, utorak i srijedu, sa najvećim intenzitetom padavina, neće ugroziti ovo područje.



 “U četvrtak i petak se najavljuje nagli pad temperature, kada će padavine prestati. Možemo govoriti i povećanom intenzitetu padavina na području Hercegovine, izmeđi 100 i 120 litara kiše po metru kvadratnom, kao i u Sarajevsko - romanijskoj regiji, između 60 i 80 litara kiše po metru kvadratnom. U gornjem toku rijeke Drine očekuje se ispod 50 litara padavina po metro kvadratnom. Od Hidrometeorološkog zavoda dobili smo upozorenje koje se tiče opasnosti od olujnog vjetra.  Preduzeli smo mjere koje se odnose na sasijecanje grana i stabala tamo gdje bi mogli biti ugroženi ljudi i imovina”, istakao je Petrović.



 Petrović je izjavio da su prenaglašeni dopisi koji u posljednjih dva do tri dana stižu iz nadležnih republičkih institucija.

“U proteklih četrdeset osam sati primili smo veliki broj dopisa od Republičke uprave Civilne zaštite i Republičkog štaba za vanredne situacije u kojima  je navedeno da 99 odsto odgovornosti u slučaju elementarnih nepogoda pada na jedinicu lokalne samouprave, na gradove i opštine. Kada vidite toliki broj dopisa i instrukcija, onda se morate zapitate, šta su nadležnosti republičkih organa u sličnim situacijama. Zbog tih silnih dopisa i zbog velikog broja medijskih naslova u narodu provejava panika i strah”, istakao je Petrović, naglasivši da se stiče utisak kako se sva odgovornost u ovakvim situacijama pokušava prebaciti na lokalne zajednice.



“ Po tome ispada da se Bijeljina i neki drugi gradovi nalaze u nekoj drugoj državi, čak i kada se radi o nabavci opreme i dezinfekcionih sredstava. Najlakše je odgovornost prebaciti na grad ili neku opštinu”, izjavio je gradonačelnik Petrović.

(Semberija Info)