POČELA BERBA ARONIJE NA IMANjU MILADINA SAVIĆA U ZAGONIMA :: Semberija INFO ::

 

POČELA BERBA ARONIJE NA IMANjU MILADINA SAVIĆA U ZAGONIMA


Miladin Savić iz semberskog sela Zagoni prije nekoliko godina, još dok je živio i radio u Austriji, u rodnom selu podigao je zasad lješnika i aronije. Već dvije godine porodica Savić živi u rodnom selu i ubire plodove svoga rada. Ovih dana Savići su počeli berbu aronije na površini od jednog hektara. Na plantaži lješnika i aronije zatekli smo Miladinove roditelje, oca Momčila (67) i majku Zdravku (69). Aroniju je brala i njihova unuka, mlađa Miladinova kćerka,  devetipogopdišnja Kristina.
 
Miladinov otac Momčilo kaže da ove godine sa 700 grmova aronije očekuju rod od tonu i po, što bi značilo umanjenje za trećinu u odnosu na prošlu, izuzetno rodnu godinu.
 
 „Ipak, ove godine bobice aronije su krupnije i kvalitetnije, tako da ćemo biti na istom. Uglavnom ćemo aroniju preraditi u voćni sok. Od dva kilograma aronije može se dobiti litar soka. Njegova cijena na tržištu dostiže petnaest KM po boci. Što se tiče, lješnika, imamo dvije plantaže, jednu stariju, sa 900 i drugu, nešto mlađu, sa 1.500 sadnica. Mlađi zasad lješnika je brže napredovao, jer je zemljište kvalitetnije i nađubreno stajnjakom. Na plantaži imamo sistem za navodnjavanje „kap po kap“, bez koga se ne može zamisliti moderna proizvodnja voća i povrća“, kaže Momčilo Savić.
 
 Miladin Savić nam je rekao da je njegovo osnovno opredjeljenje bilo da proizvodi zdrave proizvode za sebe i druge.

„Kada smo odlučili da uzgajamo lješnik i aroniju, rukovodili smo se činjenicom da ćemo, uz puno rada i znoja, imati zdrav organski proizvod. Osim soka od aronije, cijedimo i ulje od lješnika, koje je izuzetno traženo na tržištu i potvrdilo se da ima blagotvorno dejstvo  za njegu kože“, kaže Miladin Savić, koji, osim aronije i lješnika proizvodi na svom imanju i kvalitetno povrće.
 
 Što se tiče berbe aronije, Savići kažu da taj posao organizuju u vlastitoj režiji, te da dnevno mogu nabrati i do stotinu kilograma aronije. Berba će potrajati deset do petnaest dana, a od sočnih plodova aronije iscijediće nekoliko stotina litara zdravog i kvalitetnog soka.