SKUPŠTINA GRADA BIJELjINA: OD 400 TAČAKA DNEVNOG REDA UPUĆENIH NA PRIJEDLOG GRADONAČELNIKA, USVOJENE 373 :: Semberija INFO ::

 

SKUPŠTINA GRADA BIJELjINA: OD 400 TAČAKA DNEVNOG REDA UPUĆENIH NA PRIJEDLOG GRADONAČELNIKA, USVOJENE 373


Predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević, podsjetio je na konferenciji za novinare, da je 25. januara prije dvije godine, konstituisan aktuelni saziv Skupštine, a bilo je govora i o trenutno aktuelnim temama.
 
-Tokom protekle dvije godine, održali smo 25 sjednica Skupštine grada, od kojh 18 redovnih, tri vanredne, dvije tematske i dvije svečane povodom Dana grada. Usvojeno je 490 tačaka dnevnog reda, odnosno, 1. 145 različitih akata, zatim 141 inicijativa, a postavljeno je i 90 odborničkih pitanja nadležnim institucijama. Od 490 tačaka dnevnog reda, 400 je upućeno od strane gradonačelnika kao predlagača, od čega su usvojene 373 tačke dnevnog reda, odnosno, 93 posto”, rekao je Đurđević i nglasio da ove činjenice potvrđuju da Skupština grada nije kočničar razvoja u gradu, te da su svi akti koji su u interesu naših sugrađana su usvojeni, a realizacija donesenih odluka je u nadležnosti izvršne vlasti, odnosno, gradonačelnika i Gradske uprave. Đurđević je istakao zadovoljstvo  projektom ruralnog razvoja Semberije od strane Agrarnog fonda uz podršku Vlade RS i Kompenzacionog fonda, gdje je tri miliona KM uloženo u semberska sela.



-Takođe, Skupština je ponosna i finansijsku podršku novorođenoj djeci koja je uvrštena amandmanom u budžet, subvencije roditeljima za boravak djece u privatnim vrtićima i smanjenje cijena za javni vrtić, značajno povećanje sredstava za podsticaj poljoprivredne proizvodnje, povećanje sredstava za sportske klubove, za zdravstvenu i socijalnu zaštitu sugrađana, za vaspitno-obrazovne ustanove i ustanove kulture, institucije i preduzeća čiji je osnivač grad, jednokratna pomoć penzionerima sa minimalnom penzijom, sredstava za rad udruženja od opšteg interesa za grad i td.”, rekao je Đurđević i dodao da su ponosni i na usvojene predložene planove, programe, strategije i druge strateške dokumente od značaja za grad.

-Skupština grada je obezbijedila sve preduslove da Gradska uprava funkcioniše, a naš rad je transparentan, dostupan i javan, jer sve sjednice se prenose uživo zahvaljjući medijima”, rekao je Đurđević. Na pitanje o realizaciji podnesenih odborničkih inicijativa, kojih je do sada bilo 141, Đurđević je rekao da je, nažalost, veoma mali broj realizovan.

-Na veći broj inicijativa nije čak ni odgovoreno. Odbornike u Skupštini grada birao je narod Semberije i neodgovaranje, kao ni realizovanje usvojenih inicijativa, nije samo nepoštovanje prema 31 odborniku, nego nepoštovanje prema ljudima koji su ih birali. Ne radi se o ličnim pitanjima odbornika, nego o potrebama građana”, rekao je Đurđević.