Bijeljinska Skupština zasjeda iduće sedmice: Na korak do referenduma :: Semberija INFO ::

 

Bijeljinska Skupština zasjeda iduće sedmice: Na korak do referenduma


BIJELjINA - Konačna odluka o tome da li će u Bijeljini biti sproveden referendum o opozivu gradonačelnika Ljubiše Petrovića trebalo bi da bude donesena iduće sedmice, kada će zasjedati lokalni parlament, potvrđeno je za “Glas Srpske”.

Inicijativu za opoziv prvog čovjeka grada pokrenula je i u skupštinsku proceduru već dostavila koalicija okupljena oko SNSD-a u kojoj su, između ostalih, SDSS, DEMOS, SP, US i Pokret za Bijeljinu. Sa tih adresa već je u nekoliko navrata, gotovo od kada je Petrović (SDS) na izborima 2020. godine izabran za gradonačelnika, isticano da ne vodi dobro grad te je i zvanično krajem prošle godine pokrenuta njegova smjena. Inicijativu za opoziv je polovinom ovog mjeseca zvanično podnijelo 25 od ukupno 31 odbornika, a skupštinska Komisija za izbor i imenovanje već je dala pozitivno mišljenje o inicijativi, konstatujući da je obrazložena i podnesena u skladu sa Izbornim zakonom Republike Srpske i Poslovnikom o radu Skupštine grada.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević izjavio je za “Glas” da će sjednica parlamenta biti održana najvjerovatnije u utorak ili srijedu naredne sedmice, a jedna od tačaka na dnevnom redu biće i opoziv.

- Čekamo materijale iz Gradske uprave za redovne tačke tog zasjedanja, među kojima su izvještaji o radu i planovi rada za ovu godinu, tako da radimo sasvim normalno i donosimo odluke da bi grad mogao da funkcioniše. Na dnevnom redu sjednice biće i inicijativa za opoziv gradonačelnika koja, ukoliko bude usvojena, a vjerujem da će biti, donosi sa sobom i još nekoliko pratećih - istakao je juče Đurđević.

Dalje će, kako je pojasnio, biti definisana komisija za sprovođenje opoziva, referendumsko pitanje, datum kada će Bijeljinci moći da se izjasne o radu aktuelnog gradonačelnika i drugi detalji.

- Više detalja o svemu biće svakako poznato nakon sjednice Skupštine - zaključio je Đurđević koji je ranije poručio da bi, pod uslovom da građani opozovu Petrovića, birači novog gradonačelnika mogli birati najranije u drugoj polovini marta.

Petrović ni juče nije odgovarao na telefonske pozive, a mediji su ranije prenijeli da je dostavio mišljenje na inicijativu odbornika za opoziv. U odgovoru, koji je poprilično opširan, osporavao je navode iz inicijative.

Petrović je u nedjelju dobio podršku liste “Za pravdu i red” koju predvodi Nebojša Vukanović, a kasnije tog dana bijeljinski odbor SNSD-a je ponovo pozvao na njegov opoziv. To je, kako su naveli, potrebno uraditi da bi bila spriječena dalja politička, privredna i finansijska šteta za grad i Republiku Srpsku.

- Petrović se lažno predstavlja kao “čovjek iz naroda”, kao neko ko “služi narodu”, a isključivo se bavi praznom pričom i promašenom politikom od koje narod, građani Bijeljine, Semberije i cijele Srpske trpe političku i finansijsku štetu. Ne radi posao gradonačelnika, ne bavi se gradom niti Gradskom upravom, ne stvara uslove da se popravi kvalitet života građana. Grad Bijeljina stoji pune dvije godine - naglašeno je u saopštenju Gradskog odbora SNSD-a.

Ako se građani Bijeljine izjasne za opoziv Petrovića, Centralna izborna komisija BiH donosi odluku o raspisivanju prijevremenih izbora, a ranije je iz SNSD-a najavljeno da će kandidat za gradonačelnika, bude li Petrović opozvan, biti iz SNSD-a, ne navodeći na koga će “igrati”.

Novac

Budžet grada za 2023. godinu je već usvojen, amandmanima koalicije “Dogovor za Bijeljinu” smanjena su sredstava za rad kabineta gradonačelnika za oko 165.000, dok je istovremeno za oko 150.000 KM povećan iznos za rad Gradske izborne komisije. Time je, kako je rekao Aleksandar Đurđević, obezbijeđen novac i za sprovođenje referenduma o nepovjerenju gradonačelniku.


Glas Srpske